ПРОЛЕТЕН ПАТАТНИК ПО РОДОПСКИ


Може би някъде в края на 90-те години се научих да правя истински родопски пататник. В моята публикация по темата (ето тук) съм писала за приятелите от Мадан и как се срещнах с РОДОПСКИЯ ПАТАТНИК.
Днес, обаче направих ПРОЛЕТЕН ПАТАТНИК. Като при настърганите картофи добавих нарязан див чесън (според уикипедия се нарича левурда), с който аз се запознах преди 11 години, когато дойдох да живея в Германия и се нарича Bärlauch. Преди това не бях срещала по магазините в България. Сега вече го има.
Но кое ме накара да запазя седем от готовите български кори за баница (пазя ги като очите си, защото няма тук фин кори) и да направя пататник с тях. Ами това, че много хора си мислят, че пататникът се прави без кори за баница. А аз в последствие разбрах, че има пататник без кори. Оказа се, че в последните 11 години, или от както аз не съм в България, масово е започнало да се прави пататникът "гол", а именно - без кори. Поради тази причина младите хора си мислят, че направен пататник с кори е клин. Да, ама не! Има разлика между КЛИН и ПАТАТНИК.
Нова е тази мода да се прави пататник само с картофи и направо в тигана.
Преди около 20 - 30 години не беше така. 
Но...няма как да се преборя със забравата на старите български рецепти. Проблемът идва от това, че всяка втора българка е кулинарен блогър. Вижда някъде рецепта, описва я без да провери историята и....после идва друга блогърка, преписва....и....така се забравя какво е било едно време, как се е правило едно време. Освен това всички (в това число и аз) се доверяваме на Уикипедия. Да! Ама и тя се пиша от хора. В повечето случаи млади хора, които използват модерни източници и така се изопачава оригиналността на някои рецепти.
Аз разбирам, че е по-лесно да го направиш без да точиш кори, или пък без да използваш готови кори. Ама опитайте и този вкус. Сигурна съм, че ще останете очаровани! 
Нека предадем на децата си българската кухня!
Нека се съхраним като нация!НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТИГАН С РАЗМЕР 28 СМ:

7 - 8 фини кори за баница (ако ги точите сами прочетете тук)
3 яйца
150 гр сирене
150 гр див чесън
50 гр пресен джоджен 
800 гр картофи
1 глава кромид лук (може и пресен лук)
сол и черен пипер на вкус
аз добавям и лют червен пипер
100 гр масло или мазнина по Ваш избор (аз използвам Butterschmalz - пречистено масло)


 •  Картофите обелвам и държа в студена вода, за да не потъмняват.


 • Измивам левурдата и нарязвам на ситно.


 • Измивам джоджена и нарязвам на ситно. • Разбивам яйцата, натрошавам при тях сиренето и подправям с черен и лют пипер.


 • Настъргвам картофите на едрото ренде. Работя бързо, за да не потъмнеят.


 • Изтисквам много хубаво, за да се отцеди излишната течност от тях.


 • В купа смесвам картофите, дивия чесън, джоджена, яйчената смес и нарязаната на ситно глава кромид лук.


 • Разбърквам и подправям със сол.


 • Разтопявам маслото в тигана.

 • Подреждам четири от корите за баница, като ги мажа с масло помежду им и оставям краищата им да стърчат от тигана. • Изсипвам картофената смес и заглаждам.


 • Прибирам стърчащите краища на корите към средата.

 • Слагам останалите 3 кори като помежду им мажа с масло, а краищата им ги подпъхвам под пататника.

 • Похлупвам тигана с капак и включвам котлона на средна мощност.
 • Засичам 20 минути.


 • По някое време намалявам котлона с още една или две степени. Важното е пататникът да се задушава бавно, без да изгарят корите за баница, но пък да се сготвят картофите.
 • През това време си приготвям втори тиган със същия размер, като го намазвам с масло. • На 20-тата минута краищата на пататника са вече зачервени, а и аромат се усеща. Това показва, че е време за обръщане на пататника.


 • Можете леко да повдигнете, за да сте сигурни, че е зачервен. 


 • Покривам с втория тиган и обръщам. Ако нямате втори тиган използвайте капака и после просто плъзнете пататника отново в тигана.


 • Сега отново засичам 20 минути. Моя котлон е на степен 3 от 9.

Щом минат 20 минути, обръщам пататника на дъска, за да се охлади, а не го оставям в тигана, за да не се овлажнява.


Вкусен е и топъл, и студен.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
рецептата за пататник в моя блог не е преписана, а показана от една приятелка, която живее в Смолян.Пататникът, който тя ми показа е без кори - без яйца, без сирене.Само настргани картофи, олио, лук и джоджен.А Валя Балканска беше показала пататник с кори.Разликата е в корите, но продуктите са същите.Но явно в Родопите има различни начини за правене на пататник.
Добруджанската баница кавърма се прави без яйца или само с едно яйце и подсирено мляко.Така я знам от баба ми и така я публикувах в моя блог.А обърнатата баница, която правят по нашия край е само със сирене.Но по различните краища на страната явно рецептите са различни.Лошо няма.Едно време хората правеха попара със саламура от туршия.Сега това никой няма да го консумира.Така,че храненето много се е променило.
Но едно време хората са постили, даже и децата и животните.Козунак са консумирали на самия ден Великден.Сега не можеш да разбереш кога е празник - хората ядат по всяко време козунаци.Нещата много са се променили и затова и ценностите ще се променят - материалното ще надделява над духовното.
Поздрави !
Petya Argirova каза…
Както писах в публикацията. Има такъе пататник от НОВО ВРЕМЕ
Petya Argirova каза…
Както писах в публикацията. Има такъе пататник от НОВО ВРЕМЕ