ПОММЕС ОТ ПАЩЪРНАК И МОРКОВИ - Karotten und Pastinaken Pommes


Знааам! Използвам чужда дуама в тази рецепта. Помес! Ама като не знам как се наричат точно тези картофки на български? Пържените картофки по стар български обичай не са бланширани, че и после замразени. Те са пресни, нарязани и изпържени. А ПОМЕС са картофките, които ще получите като гарнитура във всеки немски ресторант. 
От там идва и името на тази гарнитура, която пък е много здравословна, защото е от пащърнак и моркови и защото не е пържена и е подходяща за тези от Вас, спазващи LOW CARB режим.
В Ухае на...ще намерите такава рецепта и за картофи и сладки картофи, приготвени по този начин. Важното е да опитаме нещо различно!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКИТ ЗА 4 ПОРЦИИ:

5 - 6 корена пащърнак
4 - 5 моркова
4 с. л. зехтин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сол
1 с. л. провансалска подправка
1 ч. л. къри


  • Обелвам морковите и пащърнака и нарязвам на дебели пръчки.  • Слагам зеленчуковите пръчки в купа и поръсвам с всички подправки и зехтина.


  • Обърквам хубаво, ама с ръце. Така съм сигурна, че подправките и зехтина са се нанесли навсякъде.
  • Подреждам пръчките в тава с хартия за печене.  • Загрявам фурната до 200 градуса и без вентилатор.
  • Пека зеленчуците точно 30 минути в загрятата фурна.


Сервирам ПОМЕСА от пащърнак и моркови горещ.


Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забавляват в кухнята и да споделят рецепти!

Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
правила съм кореноплоди по този начин, прекрасни стават.Но съм ползвала даже и гулия , тиква и алабаш.Също се получават много вкусни.Пащърнакът е задължителен както и целината.
Чудесни са и твоите кореноплодни зеленчуци, но не знаех това име посочено в зеглавието.
Честита, мирна и здрава, благословена НОВА 2020 година на твоето семейство !