СОЛЕНИТЕ ПРЪЧИЦИ НА МАМА


Днес моята публикация ще е малко по-различна. Тя ще е посветена на моята майка, която ни напусна точно преди 6 месеца. Много ми липсва и всеки ден тя е в мислите  и сърцето ми. Още повече, че от нея съм наследила тази любов към кулинарията. Това е жената, която още съвсем мъничка ме въведе в основите на вкусно приготвената храна.
Въведе ме бавно, леко, стъпка по стъпка и с много търпение. Мама беше завършила готварско училище, но беше работила много малко по професията си. Тя се беше отдала изцяло на своя прекрасен съпруг и трите си деца. При нея сервирането на всекидневната закуска, или пък обяд, или пък вечеря бяха ритуал. Ритуал, който пренесох и аз в моя дом. Масата е винаги с чиста покривка, салфетката е задължителна, както и декорацията.
Мама ме учеше, че когато режа зеленчуците трябва да са с любов нарязани, за да изглеждат добре и в тенджерата, и в чинията. Тя ме научи да виждам цветовете на храната.
И още нещо много важно. Мама винаги ми казваше "Петя, добрият готвач се познава по чистата печка и подредената кухня. Старай се винаги да поддържаш своята печка блестяща". На мама печката е още работеща. Стара, бяла "Мечта", която свети и външно, и вътрешно и сигурно е на моята възраст.
Не се учи да бъдеш добър готвач, човек се ражда такъв. 
Днешните соленки са част от рецептурника на моята майка. Ако се зачетете по-задълбочено в рецептите на Ухае на...ще видите присъствието на моята майка много често. А на някои снимки са и нейните ръце увековечени. 
Липсваш ми мамо!😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 60 БР.:

около 500 гр брашно
250 гр настъргано сирене
250 гр мека мас
200 мл прясно мляко
1 яйце
10 гр амонячна сода
за декорация - настърган кашкавал, сусам, ким, червен пипер, морска или хималайска едра сол


  • В купата на миксера смесих около 450 гр брашно /винаги си оставям малко на една страна, за да не стане така, че да получа твърдо тесто. После добавям, ако е нужно/, настърганото сирене, маста.  • В прясното мляко разтворих амонячната сода. Изчаках малко, докато се разтопи. Хубаво е и да се разбърка.
  • Омесих всичко на ръка и на два пъти разточих тестото на 0,5 см дебели кори. 
  • Аз имам ето тези пластмасови пръчици, които използвам и при работа с фондан. Те ми помагат тестото да е разточено на еднаква дебелина. Просто движа точилката върху тях.  • С къдрав резец нарязвам пръчици. Размерът определяте Вие сами. Моите са 2 см на 7 см.
  • Подреждам пръчиците в тава с хартия за печене и намазвам с разбитото яйце.  • Една част поръсвам с настърган кашкавал, други с ким и едра сол.
  • Някои от соленките поръсих със сусам, а някои с кашкавал и лют червен пипер. Всичко е въпрос на вкус и фантазия.  • Загрявам фурната на 200 градуса и пекох точно 15 минути или до златист цвят. Но Вие все пак наблюдавайте, защото всяка фурна пече различно.  • Охлаждам много добре соленките и съхранявам в кутия или тенджерка с капак.


Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забавляват в кухнята и да споделят рецепти!

Коментари