ЛЕСНИТЕ И ВКУСНИ ИТАЛИАНСКИ СЛАДКИ С БАДЕМИ


Обичам Коледните базари в Германия. Има някаква много уютна атмосфера, която те кара да се почувстваш като малко дете и да искаш да опиташ от всичко, което се предлага. Това са и местата, на които един път в годината можеш да опиташ неща, които няма къде по друго време на годината да си купиш, освен може би Средновековните базари, които тук се правят през лятото.
Та...точно на коледните базари се навъртам честичко около къщичките с италиански бадемови сладки. Цените им са доста високи, но аз не им устоявам. А там са сигурно над 30 вида. С  най-различни вкусове. 
Днес съм приготвила за Вас само с два вкуса - на лимон и на какао.
Пък Вие винаги можете да добавяте и променяте вкусове. Важното е да имате основата. Всичко друго е въпрос на фантазия.
Да се потопим в атмосферата на Коледните базари!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 50 БРОЯ:

300 гр смлени, белени бадеми - от тези, с които правим френските макарони
1 ч. л. бакпулвер
4 капки есенция горчив бадем
200 гр пудра захар
2 белтъка /размер М/
3 равни ч. л. какао
настърганата кора на един лимон • В купа смесвам бадемите, бакпулвера, аромата и 100 гр пудра захар. Ако захарта Ви е на бучки, хубаво е да я пресеете.


 • Разбивам белтъците на сняг и чак, когато започнат да се стягат добавям ама наистина бавно и малко по малко останалата, пресята пудра захар. Ако я добавя на един път, вероятността да остнат белтъците течни е много голяма. Аз не добавям и сол при разбиването. Ако Ви използвате щипка сол - направете го. • На три - четири пъти сипвам от сухата смес към белтъците и бъркам бавно и нежно. • Когато получа гъста маса, измервам теглото ѝ и разделям на две еднакви части. • Към едната половина добавям какаото...,


 • ...а към другата половина добавям лимоновата кора. Аз си купувам готова лимонова кора - в пакетчета и от рафтовете с продукти за сладкиши.


 • От всяко тесто офорям с ръце топчета с размер на голям лешник и ги поставям в тава с хартия за печене. 
 • Оставям достатъчно разстояние помежду им. • Ако започне тестото много да ми лепи по ръцете, навлажнявам пръстите съвсем леко с вода.


 • Загрявам фурната до 125 градуса - горно и долно печене или 100 градуса с вентилатор.  • Пека сладките около 25 минути. • Охлаждам ги върху решетка, но премествам много внимателно, защото са още меки и чупливи. Като изстинат се втвърдяват.
Ще се запитате! Време ли е вече? В супермаркетите има отдавна предлагане на Спекулациус и марципанови картофи. И за двете ще намерите рецептите в Ухае на...от предишни години. Тези сладки са и един знак, че първият Адвент е почти до вратата ни. 
Перфектно!
Сега, когато вечерите са толкова дълги е и време за Адвент. Непознато в България, но пък така уважавано в Европа. Време за уютни вечери със семейството, прекарани не в тепърва печене на сладки.
Това ще направим през ноември, за да се радваме на празничните дни. А пък и на 6 декември се раздават сладки на децата! Защо да не ги опечем сами?


Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забавляват в кухнята и да споделят рецепти!

Коментари