МОЯТ СПОЛУЧЛИВ БЛАТ ЗА ТОРТА С ФОНДАНМного отдавна трябваше да напиша тази рецепта! Ето, че моментът дойде. Досега все нещо друго беше на дневен ред, но след проведения курс в Метро Академия за видовете блатове за торти разбрах, че тази рецепта липсва в Ухае на...
Рецептата е изцяло моя. Достигнах до нея след около две години проби на различни варианти. Освен това очаквам и моите торти да бъдат вкусни! Затова беше важно да получа МОЯ СПОЛУЧЛИВ И ВКУСЕН блат за торта с фондан. 
За тези от Вас, които не знаят защо тортата с фондан трябва да има кексов блат ще дам пример само с теглото на последната ми торта, която беше на два етажа и тежеше 8 кг. 
Нали се сещате, че една такава торта няма как да я издържи един пандишпанов блат?
И така! След много проби разбрах, че всъщност най-добре подхожда на моите торти рецептата за МОЯ ВИНАГИ СПОЛУЧЛИВ КЕКС. И това, защото в него има присъствие на българско кисело мляко, което дава сочност на блата, както и присъствието на олио.
В днешната рецепта ще Ви дам основните продукти за различните по размер блатове и как точно следват стъпките по направата му и  неговото изпичането. 
Бъдете сигурни, че ще имате винаги перфектен блат!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Блат с размер 30 см
10 яйца
500 гр захар
500 мл олио
500 гр кисело мляко
750 гр брашно
3 пак бакпулвер

Блат с размер 26 см и височина 6 см
Ако искам тортата да е по-висока - изпичам два такива блата. Те спокойно се разделят всеки на по 3 блата от 2 см. дебелина или пък използвам форма 25 см, в която получавам малко по-висок блат.

6 яйца размер М
300 гр кристална захар
300 мл олио
300 гр кисело мляко
450 гр брашно
2 пак. бакпулвер по 15 гр всяко

Блат с размер 24 см

4 яйца
200 гр кристална захар
200 мл олио
200 гр кисело мляко
300 гр брашно
1 1/2 пак. бакпулвер по 15 гр

Блат с размер 20 см
2 яйца
100 гр кристална захар
100 мл олио
100 гр кисело мляко
150 гр брашно
1 пак бакпулвер по 15 гр

Блат с размер 10 см
1 яйце
50 гр кристална захар
50 мл олио
50 гр кисело мляко
75 гр брашно
1 ч. л. бакпулвер


Когато искам блатовете да са ванилови - добавям ванилова захар по 1 пак. на всеки 2 яйца или използвам течна ванилия.
Ако искам шоколадови блатове - намалявам пропорционално брашното и добавям по 50 гр какао.
Ако искам страчиатела блатове - просто добавям пропорционално количество шоколадови капки или люспи. Можете да поръчате ето тук.За равното и правилното изпичане на блатовете използвам ето тези специални алуминиеви форми. Ако нямате такива, следвайте упътванията за "обличане" на Вашата форма  описани ето тук. • Задължително използвам хартия за печене. Така съм сигурна, че готовия блат ще извадя лесно и без да го нараня.
 • Започвам с очертаване на дъното. • Намазвам дъното и стените на формата с маргарин. Не с олио, а с маргарин. Така хартията ще залепне много добре по стените и дъното и няма да се образуват въздушни балони или ръбчета, които ще попречат на блата да бъде равен и гладък.


 • Залепването на хартията по стените на формата става, след като първо съм я навила на руло. Така отново се избягват въздушните балони и неравности. • В купата на миксера отмервам захарта, чуквам яйцата и разбивам на максимална мощност до пухкав и почти бял крем. Това отнема понякога и 10 минути.


 • Намалявам скоростта на миксера и добавям на тънка струя олиото.

 • После добавям киселото мляко.


 • До тук беше и работата с миксер. 
 • Пресявам брашното, заедно с бакпулвера.


 • Добавям го на три пъти към крема, като разбиването е с тел.
 • Изсипвам във формата и, ако ми се е получило повече натрупване в средата, леко избутвам с шпатулата към стените.


 • Включвам фурната да загрее предварително на 160 градуса с вентилатор или 180 градуса на горно и долно печене. Не слагам никога блата в студена фурна, а чак когато фурната достигне нужната температура.
 • Печенето продължава точно един час за блатовете по-големи от 20 см. Малките блатове се изпичат от 30 до 40 минути
 • Охлаждам напълно върху решетка готовите блатове и увивам във фолио за свежо съхранение.
 • Така те имат трайност от 3 - 4 дни на студено, а по-дълъг период - замразени.
 • Хубаво е блатовете поне ден - два преди започването на тортата да са готови. Така по-лесно се режат.


Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забавляват в кухнята и да споделят рецепти!

Коментари

Здравейте, радвам се ,че ви открих!
Доста рецепти изпробвах,но тук ще е последната и най-добрата. Благодаря!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Елеонора! Дано да съм полезна! Ако се затрудните, пишете ми на лични. Отговарям по всяко време! Успех
Unknown каза…
Здравейте, ако заменя олиото с масло дали ще е добре
Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимен! Вие можете да замените олиото с масло. Но аз достигнах до тази рецепта след множество опити и после коментари от хора, които са яли моите торти. По принцип в Германия повече се използва блат с масло. То така е и при техните кексове. Но много се рони такъв блат и е доста сух, а аз избягвам да напоявам много блатове с фондан, защото захарното тесто се разтопява от течности. С олиото блатът остава сочен и след изпичане и не се налага много напояване. Успех
Анонимен каза…
Здравейте, Петя. Поздрави от Пловдив! Защо сместа се напука при печене от горе? Яна
Petya Argirova каза…
Здравейте, Яна! Напукването показва, че кексовият блат е много добре изпечен отвътре. Ако сте чели моите рецепти за кекс. И там съм го уточнила това. Така или иначе за една торта с фондан е нужно да разрежете блата на равни и гладки части, напуканото се изрязва. Благодаря, че ми се доверявате!
Анонимен каза…
Страхотна рецепта!
Благодаря, че я споделихте!
Продължавайте да творите!
Анонимен каза…
Здравейте, каква би била пропорцията на продуктите за квадратна тавичка 30х30, както при кръглата 30см ли?
Petya Argirova каза…
Здравейте, когато правя квадратни или продълговати торти, предпочитам да изпека отделни блатове и да не ми се налага да ги режа. Затова използвам пропорцията с 6 яйца за един блат за тавата на фурната, която е с размер 30х40 см. Преценете горе долу как ще е за Вас. Успех
Анонимен каза…
Здравейте,
Благодаря за рецептата. Реших да я изпробвам днес и моля за съвет. Тортата, която ще правя, няма да бъде покрита с фондан, а измазана с маслен крем само. Има ли нужда да сиропирам леко блатовете?
Поздрави,
Деница
Деница каза…
Здравейте,
Благодаря за рецептата. Реших да я изпробвам днес и моля за съвет. Тортата ще бъде измазана с маслен крем, няма да я покривам с фондан. Има ли нужда да сиропирам леко блатовете?
Поздрави,
Деница
Petya Argirova каза…
Здравейте, Деница. Щом няма да е с фондан тоетата, сиропирайте, но пак вниматрлно, за да не Ви се отрази на стабилността и измазването на тортата. Успех
Анонимен каза…
Здравейте! Благодаря за хубавата рецепта, въпросите ми са два: след като блатът изстине напълно, в хладилник ли се съхранява (2-3 дни) или в хладно помещение? И ако тортата е с фондан, сиропират ли св блатовете поне малко или изобщо не?
Благодаря предварително!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимен! След като оставя блата много добре да се охладе, поне няколко часа на стайна температура и върху решетка, увивам старателно и от всички страни със стреч фолио. Държа ден, два на стайна температура. Ако тортата ще се прави на другия ден. Но...за след няколко дни е добре да се прибере в хладилник. Трайността му в хладилник е до 1 седмица, а във фризер - 6 месеца. Този блат е доста сочен. Аз се страхувам много да напоявам блат, който е предназначен за торта с фондан. Но...овкусявам допълнително с 1 или 2 с. л. сироп или алкохол, според вкуса. Купувам готовите сиропи на Монин. При тях има огромно разнообразие от вкусове. Например: за рафаело вкус взимам кокос или бадем. Успех