МОЯТ СПОЛУЧЛИВ БЛАТ ЗА ТОРТА С ФОНДАНМного отдавна трябваше да напиша тази рецепта! Ето, че моментът дойде. Досега все нещо друго беше на дневен ред, но след проведения курс в Метро Академия за видовете блатове за торти разбрах, че тази рецепта липсва в Ухае на...
Рецептата е изцяло моя. Достигнах до нея след около две години проби на различни варианти. Освен това очаквам и моите торти да бъдат вкусни! Затова беше важно да получа МОЯ СПОЛУЧЛИВ И ВКУСЕН блат за торта с фондан. 
За тези от Вас, които не знаят защо тортата с фондан трябва да има кексов блат ще дам пример само с теглото на последната ми торта, която беше на два етажа и тежеше 8 кг. 
Нали се сещате, че една такава торта няма как да я издържи един пандишпанов блат?
И така! След много проби разбрах, че всъщност най-добре подхожда на моите торти рецептата за МОЯ ВИНАГИ СПОЛУЧЛИВ КЕКС. И това, защото в него има присъствие на българско кисело мляко, което дава сочност на блата, както и присъствието на олио.
В днешната рецепта ще Ви дам основните продукти за различните по размер блатове и как точно следват стъпките по направата му и  неговото изпичането. 
Бъдете сигурни, че ще имате винаги перфектен блат!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Блат с размер 30 см
10 яйца
500 гр захар
500 мл олио
500 гр кисело мляко
750 гр брашно
3 пак бакпулвер

Блат с размер 26 см и височина 6 см
Ако искам тортата да е по-висока - изпичам два такива блата. Те спокойно се разделят всеки на по 3 блата от 2 см. дебелина или пък използвам форма 25 см, в която получавам малко по-висок блат.

6 яйца размер М
300 гр кристална захар
300 мл олио
300 гр кисело мляко
450 гр брашно
2 пак. бакпулвер по 15 гр всяко

Блат с размер 24 см

4 яйца
200 гр кристална захар
200 мл олио
200 гр кисело мляко
300 гр брашно
1 1/2 пак. бакпулвер по 15 гр

Блат с размер 20 см
2 яйца
100 гр кристална захар
100 мл олио
100 гр кисело мляко
150 гр брашно
1 пак бакпулвер по 15 гр

Блат с размер 10 см
1 яйце
50 гр кристална захар
50 мл олио
50 гр кисело мляко
75 гр брашно
1 ч. л. бакпулвер


Когато искам блатовете да са ванилови - добавям ванилова захар по 1 пак. на всеки 2 яйца или използвам течна ванилия.
Ако искам шоколадови блатове - намалявам пропорционално брашното и добавям по 50 гр какао.
Ако искам страчиатела блатове - просто добавям пропорционално количество шоколадови капки или люспи. Можете да поръчате ето тук.За равното и правилното изпичане на блатовете използвам ето тези специални алуминиеви форми. Ако нямате такива, следвайте упътванията за "обличане" на Вашата форма  описани ето тук. • Задължително използвам хартия за печене. Така съм сигурна, че готовия блат ще извадя лесно и без да го нараня.
 • Започвам с очертаване на дъното. • Намазвам дъното и стените на формата с маргарин. Не с олио, а с маргарин. Така хартията ще залепне много добре по стените и дъното и няма да се образуват въздушни балони или ръбчета, които ще попречат на блата да бъде равен и гладък.


 • Залепването на хартията по стените на формата става, след като първо съм я навила на руло. Така отново се избягват въздушните балони и неравности. • В купата на миксера отмервам захарта, чуквам яйцата и разбивам на максимална мощност до пухкав и почти бял крем. Това отнема понякога и 10 минути.


 • Намалявам скоростта на миксера и добавям на тънка струя олиото.

 • После добавям киселото мляко.


 • До тук беше и работата с миксер. 
 • Пресявам брашното, заедно с бакпулвера.


 • Добавям го на три пъти към крема, като разбиването е с тел.
 • Изсипвам във формата и, ако ми се е получило повече натрупване в средата, леко избутвам с шпатулата към стените.


 • Включвам фурната да загрее предварително на 160 градуса с вентилатор или 180 градуса на горно и долно печене. Не слагам никога блата в студена фурна, а чак когато фурната достигне нужната температура.
 • Печенето продължава точно един час за блатовете по-големи от 20 см. Малките блатове се изпичат от 30 до 40 минути
 • Охлаждам напълно върху решетка готовите блатове и увивам във фолио за свежо съхранение.
 • Така те имат трайност от 3 - 4 дни на студено, а по-дълъг период - замразени.
 • Хубаво е блатовете поне ден - два преди започването на тортата да са готови. Така по-лесно се режат.


Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забавляват в кухнята и да споделят рецепти!

Коментари

Здравейте, радвам се ,че ви открих!
Доста рецепти изпробвах,но тук ще е последната и най-добрата. Благодаря!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Елеонора! Дано да съм полезна! Ако се затрудните, пишете ми на лични. Отговарям по всяко време! Успех
Unknown каза…
Здравейте, ако заменя олиото с масло дали ще е добре
Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимен! Вие можете да замените олиото с масло. Но аз достигнах до тази рецепта след множество опити и после коментари от хора, които са яли моите торти. По принцип в Германия повече се използва блат с масло. То така е и при техните кексове. Но много се рони такъв блат и е доста сух, а аз избягвам да напоявам много блатове с фондан, защото захарното тесто се разтопява от течности. С олиото блатът остава сочен и след изпичане и не се налага много напояване. Успех
Анонимен каза…
Здравейте, Петя. Поздрави от Пловдив! Защо сместа се напука при печене от горе? Яна
Petya Argirova каза…
Здравейте, Яна! Напукването показва, че кексовият блат е много добре изпечен отвътре. Ако сте чели моите рецепти за кекс. И там съм го уточнила това. Така или иначе за една торта с фондан е нужно да разрежете блата на равни и гладки части, напуканото се изрязва. Благодаря, че ми се доверявате!