,

МНОГО ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ИЗВАРА – Schoko Käsekuchen Torte

Явно тортоправенето е едно хоби, което те завладява на 100 процента. Аз започнах с първите си по-лесни сладкиши и торти, когато създадох Ухае на… през 2013 година. Първата направена от мен торта беше и една от най-трудните за този период – българската и неповторима торта Гараш. Сега вече мога със затворени очи да я направя. Втората торта, която направих е немската Шварцвалд. И нея мога със затворени очи да направя. През 2018 година започнах и първите си опити в направата на торти с фондан и декорация.
Сега идва ред вече и на моя първи курс по печене на блатове за торти и направата на няколко типично немски сладкиши. Ако искате да се запишете просто натиснете тук. Курсът ще се проведе в МЕТРО АКАДЕМИЯ на 28 октомври 2019 година. Това е моят втори курс в Метро Академия. Първият беше през месец юни за различните видове разточване на кори за баница.
Но пък за този период от 6 години съм изпекла стотици и най-различни сладкиши и торти, а повечето от тях съм споделила с всички Вас, че и то в много подробни рецепти. Подробни, за да нямате моите затруднения по време на правенето им.
Днес за първи път съчетах мои любими рецепти в една единствена торта. Невероятно е да видиш готовия резултат. А още по-невероятно е като вкусиш този резултат.
Съчетах две от най-четените рецепти в Ухае на…Тази за сполучлив кекс и тази за кезекухен. Като ги слепих с любимия ми шоколадов мус.
Ама повече подробности в самата рецепта. Ще научите и къде са подводните камъни при направата на тази великолепна торта.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 28 СМ:
За кексовия блат:
250 гр брашно
щипка сол
40 гр какао
1 пак. 15 гр бакпулвер
5 яйца
200 гр захар
100 мл олио
100 мл прясно мляко
За кезекухен:
3 яйца
80 мл олио
500 гр фина извара /ако нямате сладкарска, нормалната я разбивате с малко прясно мляко и миксер до пухкав крем и тогава отмервате количеството/
250 гр заквасена сметана
80 гр захар
1 пак пудинг на прах за варене или около 37 гр
За шоколадовия мус:
6 листа желатин или 1 пак. желатин на прах
150 гр черен шоколад
250 гр извара
50 гр захар
350 мл течна сметана
100 мл прясно мляко
За шоколадовата глазура:
100 гр черен шоколад
100 мл течна сметана
Нужни са Ви и две еднакви по размер форми за изпичане на блатовете.
  • Най-напред си подготвих двете форми като захванах със стените им хартията за печене и в същото време намазах стените с мазнина. Винаги правя така, когато ще пека блат по този начин.
  • В купа отмерих сухите съставки – брашно, сол, какао и бакпулвер
  • Петте белтъка разбих на сняг и ги прехвърлих в друга купа.
  • Яйцата, захарта и олиото разбих на пухкав крем.
  • Добавих сухите съставки, но бърках на първа степен с миксера или просто използвайте тел за разбиване.
  • Малко по малко добавях и от прясното мляко. Редувах брашно, с прясно мляко като бъркам само на първа степен или тел за разбиване. Бакпулверът не обича мощно разбиване.
  • Най-накрая добавих белтъците, но бърках само с шпатула.
  • Измерих тестото на кантарчето и разделих на две равни части, които разпределих в двете форми.
  • Загрях фурната на 150 градуса с вентилатор и пекох блатовете 20 минути, но може би е нужно още повече. Важното е да не са напълно готови, но и да не са течни.

  • Хубаво е да правите проба с пръст. Ако тестото не е течно, ако не се залепя за пръста Ви – готово е.
  • В купата на миксера смесих продуктите за кезекухен и ги разбих за кратко или докато се получи еднородна смес.
  • Върху горещите блатове изсипах сместа за кезекухен, която също измерих на кантарчето и разделих на две равни части.
  • И тук се разбра, че в същност единият блат не е бил добре опечен. Хем аз на 15-тата минута от печенето смених местата им. Защото нямам две решетки, а използвам тавата на фурната. Както и да е! Не правете тази грешка, но дори и да се случи не е страшно. Пак е вкусна тортата.
  • Върнах формите във фурната и пекох още 30 минути или до пълна готовност на кезекухена.
  • Докато блатовете се охладят си подготвих всичко за муса.
  • Нарязах шоколада на ситно
  • Разбих изварата със захарта.
  • Желатинът накиснах в студена вода
  • Загрях прясното мляко, без да завира и залях с него шоколада.
  • Когато шоколадът се разтопи, изтисках желатина от водата и го добавих към топлия шоколад. Бърках до пълното му разтопяване.
  • Гладката шоколадова смес добавих към изварата и бърках.
  • Сметаната разбих с миксер. Хубаво е да е много добре охладена.
  • Много внимателно смесих сметаната и шоколадовия крем.
  • Избрах за основа на тортата моя неправилен блат и около него захванах ринг.
  • Върху първия блат от кекс и кезекухен изсипах шоколадовия мус.
  • След това много внимателно обърнах върху муса втория блат. Важно е към муса да е кезекухена. Да! Трудно е с отделянето на хартията и блата да остане цял, ама не е невъзможно.
  • Прибрах тортата на студено за цяла една нощ.
  • На другия ден отлепих първо с нож и после отделих ринга.
  • Нарязах шоколада за глазурата на ситно, загрях сметаната без да завира и залях шоколада. Разбърках. Това е гъста смес, която с лъжица първо разпределям по ръба на тортата, а после заливам цялата торта.
  • Е, аз бързах да я опитам и разредих малко повече шоколада и моята глазура е редичка😂😂😂😂.
Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забавляват в кухнята и да споделят рецепти!

10 Отговори на “МНОГО ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ИЗВАРА – Schoko Käsekuchen Torte”

  1. Здравейте, радвам се, че сте доволна от тортата. Да! За съжаление съм пропуснала количеството от 50 гр захар, но в блога допълних рецептата. Проблемът е, че в клипа няма как да я допълня. Понякога от бързане правя такива пропуски, но пък благодаря на всички, които ме информират, за да взема навреме мерки! Поздрави и до нови срещи

    Харесвам

  2. Здравейте отново, Петя 😊 Няма проблем не се притеснявайте Вие така добре сте описла рецептата,че човек трудно може да збърка за което Ви Благодаря…🥰😊 Възхищавам Ви се за ентусиазма който имате и неуморният дух да помагате винаги с каквото можете ,защото в днешно време трудно се срещат толкова добри хора и винаги да помагат в нужда. Да направих тортата вече ни е една от любимите 🥰 изпекох блата на 2 пъти и сложих в крема 4 листа желатин(няма никакъв опит с желатин и ми беше малко притеснено да не се оплескам,но слава богу получи се добре😁😊) сложих 2-3с.л Shmand,защоо толкова имах и 1 опаковка Saure Sahne стана страхотна 👍😊(пропусна ли сте да напиште колко зхар има в шоко крема аз сложих около 5-6 с.л.) 🙂 Всички много я харесаха, но за съжаление вече няма и трохичка от нея 😔😊 Още веднъж Ви Благодаря от сърце ❤😊🥰 продължавайте в същия дух да ни радвате със хубави и вкусни рецепти.😉😊Поздрави, бъдете благословена,хубава и усмихната седмица Ви пожелавам 😊🥰❤😚 Надя 😚😊

    Харесвам

  3. Привет, Надя! Съжалявам, че отговарям със закъснение, но бях в България за три дни и нямах и свободна минутка за блога. Дано не е късно! Да! Възможно е да се изпече на два пъти. А колкото до замяната на желатина – опитайте със желиращата захар или пък някой заместител за вегани, като пектин. Но самата аз нямам опит с тези заместители. За заквасена сметана купувам Schmand. Поздрави и успех с тортата. Много е вкусна точно в този си вариант

    Харесвам

  4. Здравейте, Петя 😊 Благодаря Ви за перекрасните рецепти ,който споделяте с нас и така добре обяснени 🤩❤ Кезекухен ми е един от любимите десрти който си купувах,като дойдох в Германия ,но благодарение на Вашата,така добре обяснена рецепта си го правим ние сами вкъщи като ни се прияде😊 Страхотна рецепта и страшно вкусна е със сигурност, ще ми стане една от любимите торти щом има шоколад съчетан с любимия кезекухен 😊 В края на седмицата имам повод и искам да я направя да почерпя любимите си хора,но имам някой въпрос…? Ще може ли да се изпече на два пъти защото нямам 2 еднакви форми 😔 И дали ще се получи ако пропусна желатина,защото досега само веднъж съм ползвала и някак вкуса не ни допадна и като видя ,че има в някоя рецепта направо я подминавам, но тази искам да я направя😊🤩 И може ли да ми кажете,кой продукт използвате за заквасена сметана…? Извинявам се за дългия пост…😔😊Благодаря Ви предварително от сърце ❤ Всичко най-хубаво Ви желая поздрави.🥰🤩❤😚😊 Надя 😊😚

    Харесвам

  5. Здравейте, радвам се, че сте доволна от тортата. Да! За съжаление съм пропуснала количеството от 50 гр захар, но в блога допълних рецептата. Проблемът е, че в клипа няма как да я допълня. Понякога от бързане правя такива пропуски, но пък благодаря на всички, които ме информират, за да взема навреме мерки! Поздрави и до нови срещи

    Харесвам

  6. Здравейте отново, Петя 😊 Няма проблем не се притеснявайте Вие така добре сте описла рецептата,че човек трудно може да збърка за което Ви Благодаря…🥰😊 Възхищавам Ви се за ентусиазма който имате и неуморният дух да помагате винаги с каквото можете ,защото в днешно време трудно се срещат толкова добри хора и винаги да помагат в нужда. Да направих тортата вече ни е една от любимите 🥰 изпекох блата на 2 пъти и сложих в крема 4 листа желатин(няма никакъв опит с желатин и ми беше малко притеснено да не се оплескам,но слава богу получи се добре😁😊) сложих 2-3с.л Shmand,защоо толкова имах и 1 опаковка Saure Sahne стана страхотна 👍😊(пропусна ли сте да напиште колко зхар има в шоко крема аз сложих около 5-6 с.л.) 🙂 Всички много я харесаха, но за съжаление вече няма и трохичка от нея 😔😊 Още веднъж Ви Благодаря от сърце ❤😊🥰 продължавайте в същия дух да ни радвате със хубави и вкусни рецепти.😉😊Поздрави, бъдете благословена,хубава и усмихната седмица Ви пожелавам 😊🥰❤😚 Надя 😚😊

    Харесвам

  7. Привет, Надя! Съжалявам, че отговарям със закъснение, но бях в България за три дни и нямах и свободна минутка за блога. Дано не е късно! Да! Възможно е да се изпече на два пъти. А колкото до замяната на желатина – опитайте със желиращата захар или пък някой заместител за вегани, като пектин. Но самата аз нямам опит с тези заместители. За заквасена сметана купувам Schmand. Поздрави и успех с тортата. Много е вкусна точно в този си вариант

    Харесвам

  8. Здравейте, Петя 😊 Благодаря Ви за перекрасните рецепти ,който споделяте с нас и така добре обяснени 🤩❤ Кезекухен ми е един от любимите десрти който си купувах,като дойдох в Германия ,но благодарение на Вашата,така добре обяснена рецепта си го правим ние сами вкъщи като ни се прияде😊 Страхотна рецепта и страшно вкусна е със сигурност, ще ми стане една от любимите торти щом има шоколад съчетан с любимия кезекухен 😊 В края на седмицата имам повод и искам да я направя да почерпя любимите си хора,но имам някой въпрос…? Ще може ли да се изпече на два пъти защото нямам 2 еднакви форми 😔 И дали ще се получи ако пропусна желатина,защото досега само веднъж съм ползвала и някак вкуса не ни допадна и като видя ,че има в някоя рецепта направо я подминавам, но тази искам да я направя😊🤩 И може ли да ми кажете,кой продукт използвате за заквасена сметана…? Извинявам се за дългия пост…😔😊Благодаря Ви предварително от сърце ❤ Всичко най-хубаво Ви желая поздрави.🥰🤩❤😚😊 Надя 😊😚

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com