ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА СУПА ИЛИ МОИТЕ ПЕТ


За някои от Вас такъв тип подготовка и съхранение на зеленчуците за супа  е много добре позната. Още повече, ако живеете в държави като Холандия, Белгия, Люксембург. Аз поне там съм срещала така подготвени, в торбички и на рафтовете при салатите. 
В Германия или по-точно в района, където сме ние зеленчуците за супа са пакетирани цели. И аз, както мама ме е учила си ги обелвам и нарязвам на кубчета. В пекетчетата има 2 - 3 морковчета, парче корен от целина, кромид, праз лук, корен от магданоз, пресен магданоз и понякога кубче бульон.
А, когато за първи път видях в Белгия тези пакети, много ми харесаха. Големи пакети с нарязани на лентички зеленчуци. После ги срещнах и в Холандия, и в Люксембург.
Удобно и ароматно.
За първи път писах за тези пакети със зеленчуци за супа в една публикация за рибена чорба от Белгия.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ГОЛЯМ ПАКЕТ ИЛИ ЗА 2 ГОЛЕМИ СУПИ:

4 - 5 моркова /понякога купувам готово нарязани на пръчици/
1 голям праз лук
2 големи глави кромид лук
3 - 4 стръка селери, ако са с листа още по-добре
голяма връзка пресен магданоз


  • Обелвам морковите и ги нарязвам на пръчици. Понеже е играчка, а рендето не ги прави по същия начин, купувам пакет готово нарязани моркови. Продават се на рафтовете при готовите салати.  • Измивам селърите и го нарязвам на много тънки лентички.  • Нарязвам и кромидия лук на ленти.  • Нарязвам празия лук на колелца и като го размеся се получават ленти.  • Нарязвам магданоза на едро. Така е и в готовите пакети.   • Обърквам с ръце тези ароматни зеленчуци.  • С една част от тях приготвям рибена чорба, а останалите прибирам в торбички с цип и замразявам.


На пръв поглед нищо особено, но пък облекчение за заетата домакиня!


Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забвляват в кухнята и да споделят рецепти!


Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
правя замразени корени за супа / морков, целина, магданоз , пащърнак /.Но съм виждала цели пресни корени в Германия.Понякога в пакета слагам и настъргана прясна тиква.Стават чудни зимни супи.А също така ми допада и твоят начин със селъри.Досега не съм го използвала в пакети, но ще се възползвам от идеята.А така както е нарязан моркова могат да се режат и други твърди корени / целина, пащърнак / с рендето Вьорнер.Става лесно и много бързо.
Поздрав от Варна !