Пастейш де Ната Pasteis de Nata

Приятели! Пастейш де Ната е един португалски десерт, типичен за Коледните празници. Но толкова много се е харесал на милионите туристи, посещаващи Лисабон и Португалия, че е станал и нещо като задължителна част от традицията да усетиш Португалия. 
Португалия е една невероятна страна, с която аз се разминах тази година по ред причини. Беше планувано. 

Но пък моите деца бяха там, опитаха всичко, усетиха атмосферата и дори я донесоха до нас - в Германия. Слушахме Fado заедно и ядохме царевичен хляб и естествено Пастейш де Ната.
Пудинговите мини-торти са станали нещо като запазена марка на ЛисабоН и Португалия. Тяхната история е още от 18 век, когато монасите в Белем за първи път правят това лакомство. 

Днес можете в цяла Португалия да опитате тези сладкишчета с размер на мъфин и пудинг като пълнеж.
Аз докато ги пекох ми напомняха крем карамел, което е и естествено от съчетанието на яйца и мляко /в случая сметана/.
Опашките пред сладкарниците са огромни, защото всъщност това е и сладкишът, който наистина трябва да се опита на място в Португалия.
Но понеже не всеки може да стигне до там по ред причини, аз се опитвам да го приготвя у дома.
Не, че е нещо много трудно! Но като всеки сладкиш или ястие има и своята тънкост, която може да се усети след няколко опита.
Аз успях от първия път да постигна перфекния крем - пудинг за сладкиша. Все пак живея в държавата на този крем, който пък не е чак толкова труден, както го описват сънародници, скарани с кулинарията.
За мен проблемът дойде от самото оформяне на многолистното тесто във формичките. Много клипове изгледах, много съвети на фенове от Обичам да готвя прочетох. Но най-важното е собственото усещане. 
Първия път опитах с многолистно тесто, което се приготвя с мая и се държи замразено във фризерите. Рецепта можете да прочетете тук.
При него проблемът е, че дава голям обем на сладкиша и избутва пудинга много нагоре и се обезформя.
После опитах с многолистното тесто без мая. И него съм правила, ама не намирам рецептата. Това е тестото, което се продава в хладилните витрини, а не във фризерите. То е по-подходящо, защото не е така обемно.
В рецептата ще разберете защо е важно самото офомяне. Иначе...много са лесни за направа! Нищо, че много сънародници смятат, че им е нужна ОРИГИНАЛНА РЕЦЕПТА.
Другият проблем е, че все ми беше жал за вкусния крем и прекалявах с количеството, което добавях във формите. Нужно е количеството да е 1/2 от размера на мъфин.
Ама нека все пак се потопим в атмосферата на Лисабон с пастейш де Ната.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 12 БРОЯ:

250 гр многолистно тесто от хладилниците /не е замразено/
5 жълтъка /аз съчетах правеното на този сладкиш с риба печена в сол и използвах белтъците/
250 мл сметана
100 гр захар
1 пак. ванилия
1 равна супена лъжица брашно, или царевично нишесте, или царвично брашно, то е толкова малко, че няма значение кое точно ще използвате
мазнина за намазване на формите • Започвам с крема, който някои от феновете на този сладкиш смятат, че е най-важен. Да, ама като си го можеш не е проблем. Или пък, ако ти го напишат така, че да се получи от първия път.
 • В тенджерка отмервам сметаната и в нея добавям жълтъците. Разбивам до еднородна смес. • Добавям на тънка струйка отмерената захар и разбивам.
 • После пресявам равната лъжица брашно или нишесте, или царевичо брашно. Разбивам до гладко, почти палачинково тесто. • Слагам на котлона и с непрекъснато бъркане оставям крема да се сгъсти така, че да започне тела за разбиване да оставя черти. Ако е по-гъст кремът, няма да можете да го изсипете във формичките.
 • Тестото изваждам от хладилника точно преди употреба. Хубаво е да е добре охладено, защото се работи по-лесно. • Разгъвам тестото и започвам по дължината да го навивам на руло. • Готовото руло многократно и с двете ръце натискам леко, за да стане стегнато. • Прибирам краищата му. • Разделям на 12 равни по големина части. • Ако имате транспарентен спрей, напръсквате формата. Ако нямате, просто като мен я намазвате с мазнина по Ваш избор.
 • Подреждам по този начин парчетата тесто. Обърнати са с разрезите нагоре. • Оформянето на пастейш става като с палеца натискам точно по средата тестото и то така, че да мога после лесно с два пръста да го разпределя по стените на формата.  • Важното е да притискате от дъното към горния ръб, но горния ръб да не го натискате, за да остане по-плътен и така да се получи това типично за Пастейш де Ната ръбче от тесто. • За да не залепва тестото по пръстите не препоръчвам брашно. А просто в малко водичка потапяте пръстите, които ще притискат тестото.
 • Кремът изсипвам в каничка и така по-лесно ще го разпределя върху тестото. • След няколко опита ще сте перфектни. Така е в кулинарията. Всичко е рутина. • Изсипвам по малко от крема във всяка форма или да запълни малко над половината.
 • Ако е повече от нужното количество, кремът по време на печене се надува и излиза над тестото, което пък не е типично за този десерт. Трябва да има ръбче от многолистно тесто и влъдбнатинка от гладък и лъскав крем, който наподобява нашия карамел. • Загрявам фурната на 250 градуса с горно и долно печене. Тук не препоръчвам вентилатор.
 • Пека пастейш де Ната точно 17 минути, изключвам фурната и ги оставям още 3 минути. После изваждам. • Оставям десерта за около 15 минути да си почине и чак тогава с помощта на нож изваждам от формите. Лесно е. • Има рецепти, в които пастейш де Ната се поръсва още горещ с канела и пудра захар.
 • Има рецепти, в които това не се прави. Всичко е въпрос на вкус. Няма ОРИГИНАЛНОСТ, която трябва да се спазва. Може в крема да се добави канела, може да се добави какао, може кафе или алкохол по избор. Всичко е вариация, която е позволена.
 • Важното е да се потопим в атмосферата на Лисабон, Фадо, царевичен хляб и пастейш де Ната!Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забвляват в кухнята и да споделят рецепти!


Коментари

Unknown каза…
Петя, описанието ти е невероятно подробно и ме улесни много в правенето на тези невероятно вкусни сладкишчета! Благодаря ти за страхотната рецепта и най-вече за старанието, което си положила, за да я направиш разбираема и лесна за изпълнение! Перфектно ми се получиха! :)