ПЪСТЪРВА ИЗПЕЧЕНА В КОРИЧКА ОТ СОЛ И МАЩЕРКА - Forelle in Thymian - Salzkruste


Непрекъснато и бавничко си прибавям спомени към колекцията с рецепти. 
През 2004 година работех за представителството в България на австрийската марка за дамска мода "Jones". Точно в този  период от моя живот се докоснах до австрийската висококачествена мода и бях оценена от Донка Ганева, известна издателка и журналистка. Тя всъщност беше и откупила правата на тази марка.
Тогава и тя ни организира фирмена вечеря в ресторант Капитан Кук. Известен за времето си с високите цени и вкусната  храна.
Има спомени, които остават в мен по-дълго и това са спомените за вкусна и интересна храна.
Тогава на една количка една огромна и изпечена в сол риба. Както си беше - с тавата.
Пред нас разчупиха солената коричка и се показа невероятния аромат и парата на току що изпечената огромна риба.
Този спомен, но в мини вариант възстанових днес.
Лесно е! Нужно е само да опитате!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ ИЛИ 2 ГОЛЕМИ ПЪСТЪРВИ:

2 големи пъстърви
4 филийки лимон
6 белтъка /жълтъците използвах за направата на картофени кюфтета/
5 стръка прясна мащерка /не препоръчвам да използвате сушена/
500 гр едра морска сол


 • Включвам фурната да загрее с вентилатор до 185 градуса.
 • Измивам пъстървите под течаща вода и подсушавам с домакинска хартия.
 • В коремчето на всяка риба слагам по две филийки лимон и малко мащерка за аромат. • Белтъците и щипка сол разбивам на гъст сняг.
 • Към него прибавям накъсана от стръкчетата прясна мащерка и морската сол. Разбърквам бавно и внимателно със силиконова лопатка. • Постилам тавата на фурната с хартия за печене и върху нея разстилам половината от яйчения сняг. • Подреждам рибите върху него и притискам леко, за да потънат в снега. • Покривам плътно с останалата яйчена смес. • Слагам във фурната и пека точно 40 минути.
 • Сервирам рибата с тавата на масата и пред гостите, и с помощта на лъжица отварям прозорче в коричката. Така и моите гости усещат аромата на приготвената по този начин пъстърва. • Пък и не всеки ден готвим по този начин. Не е нужно далеч от гостите да правим порции, когато всеки може да се наслади и с очите си на представеното ястие. • За гарнитура към рибата направих картофени кюфтета и разбита с подправки извара. Моят начин за вкусна и здравословна храна.


Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забвляват в кухнята и да споделят рецепти!

Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
правила съм риба печена само върху сол.Белтъци не съм използвала, не пъстърва обаче.Пъстървата по принцип лесно залепва.Не знам при теб как е било.Даже и хартия за печене да има пак леко залепва.Съдейки по снимките - чудесна е.
Поздрави сърдечни !
Petya Argirova каза…
Привет, Елена! Само върху сол съм пекла пиле, ама това е нещо съвсем различно. В случая рибата се получава перфектно, а пък на пъстървата съм специалист. От 10 години живея в район, където пъстървата е основна храна, след картофите. Та...приготвям я по стотици варианти и никога не ми залепва, нито на скара, нито на тиган, нито във фурна, нито върху хартия. В случая е върху пухкаво легло от белтъци и сол, добре задушена, ароматна и незалепнала, както се вижда от снимките. Пробвай и ще си супер доволна!