БЯЛ САХЕР НА ЧЕТИРИ ЕТАЖА, ГОЛА ТОРТА И ДРИП ТОРТА С ЖИВИ ЦВЕТЯ ЗА СВАТБА


Когато един път стигнеш до тортоправенето, няма начин да се спреш. То е като наркотика. Ставаш зависим. Спираш да мислиш рационално. Не те интересува колко пари си вложил, нито колко пари си си възвърнал. Интересува те само колко нови неща си научил, за които си отделил страшно много от свободното си време.
В един момент, обаче идва и резултатът. Той е опияняващ. Идва двойка, която ѝ предстои сватба и ти казва, че ти си избраният да направиш най-важното - ТОРТАТА.


Не отказваш, защото това е предизвикателство, но изпадаш в многодневен транс. Нищо не те интересува, нищо не виждаш, а се стремиш да получиш точно това, което тези двама млади влюбени са ти поръчали.


Идва решаващият ден. Пътуваш по корем в колата със скоростта на охлюв, за да опазиш твоето съкровище и да не помрачиш най-важния ден на твоите нови и млади приятели. Взимаш всевъзможни мерки. Достатъчно крем, достатъчно глазура, шпатули, ножове и всякакви инструменти. Трябва да си готов на всичко.


 Но...доброто настроение не те напуска и разпечатваш най-важните табелки, украсявали твоята кола. Все пак се намираш в Германия, държавата без ограничения на скоростта. И ти няма да искаш някой да пътува по магистралата със скоростта на охлюв. Но пък, когато си предупредил има разбиране и толерантност, защото това може да е твоята торта.


Преди година и половина започнах да се интересувам задълбочено от направата на торти. Започнах да работя с фондан, да се обучавам да правя фигури, да декорирам торти и да правя торти за различни поводи на приятели. С много опити постигнах и перфектните блатове, кремове и т. н, описани много подробно в Ухае на...
Е, рано или късно идва момент за всеки начинаещ любител сладкар да направи многоетажна торта за сватба.
Но...никога времето не ти е достатъчно. Поради тази причина липсва най-важното нещо за един кулинарен блогър - вфотосесия.
Толкова много бях вглъбена в тортата, че не предвидих време за снимки. Ще се радваме само на тези от сглобената в склада торта.


Племенницата на моя позната даде на мен тази чест и аз приех с голяма гордост и разбира се чувство за отговорност, че трябва да се представя подобаващо и да не помрача празника на младата двойка.
Е, справих се и съм на седмото небе от щастие! Красива, голяма, вкусна торта имаше в замъка от 14 век във Föhren.


 Заедно с Anna /булката/ направихме дизайна. Цветята бяха точно като булчинския букет, тези в косата на булката,  а самата торта се вписа идеално в цялата обстановка и декорация. Но...това ще видите и Вие сами в снимките от сватбата.


Благодаря на Анна и Тимо, че ми позволиха да пиша за тях и да кача тук тяхни снимки! Това е голяма чест!Дано да съм успяла да Ви направя част от атмосферата на този незабравим ден!

Огромно количество продукти, много дни и часове работа и притеснение. Но
 всичко си заслужаваше. Достатъчно е да чуеш защо получаваш в пъти повече пари от договореното. Защото ти си ги заслужи!
Ето това са думите, които исках да чуя! Че съм се справила! Благодаря на Анна и Тимо, че ме избраха! За мен беше чест, удоволствие, предизвикателство!
Пожелавам им един прекрасен семеен живот и да ми се обадят за кръщенето поне на първото дете! 💓


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 1 БЛАТ 30 СМ В ДИАМЕТЪР:

Аз давам продуктите за един блат, защото  така ще Ви е по-лесно, но ще се пекат три такива блата. За Сахер е още по-добре, когато блатовете са печени по отделно. Същото важи и за направата на "гола торта". Блатовете при тези модерни за сватби торти са високи поне 3 см. Не е типично да бъдат разрязвани. Поради тази причина препоръчвам печенето по отделно.

8 жълтъка /яйцата са размер М/
260 гр захар
260 гр масло със стайна температура
260 гр брашно
180 гр бял шоколад
50 гр пудра захар
8 белтъка
щипка сол
аромат по Ваш вкус /в случая използвах аромат на масло с ванилия/


Ако не сте правили до сега торта Сахер, препоръчвам първо да направите за домашна употреба, за да я усетите и на вкус, и на начин на правене. Това е тортата без бакпулвер в блатовете. Имам рецепта тук и тук. И не забравяйте, че за тази торта рзабиването на  маслото със захарта, както и после с яйцата е едно от най-важните. А добавянето на разбитите белтъци, след брашното дава още обем на блатовете.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 1 БЛАТ С РАЗМЕР 25 СМ В ДИАМЕТЪР:

Нужно е и от този размер да опечете 3 броя.

6 жълтъка
195 гр захар
195 гр масло
195 гр брашно
135 гр бял шоколад
6 белтъка
щипка сол
50 гр пудра захар
аромат

Винаги при приготвянето на торта Сахер белтъците на яйцата се разбиват отделно с щипка солл и малко пудра захар. Добавянето им към общото тесто, обаче става вече само с тел за разбиване, за да не се изгуби техния обем. Точно този обем замества и наличието на бакпулвер.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 1 БЛАТ С РАЗМЕР 20 СМ В ДИАМЕТЪР:

4 жълтъка
130 гр захар
130 гр масло
130 гр брашно
90 гр бял шоколад
4 белтъка
щипка сол
50 гр пудра захар
аромат

Не забравяйте да изпечете на 160 градуса с вентилатор 3 броя блатове и от този размер!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 1 БЛАТ С РАЗМЕР 15 СМ В ДИАМЕТЪР:

И от този размер са нужни 3 броя, за да плучите симетрична торта. Отново напомням, че течението в тортоправенето за голи торти препоръчва блатовете да се пекат поотделно и да бъдат високи /моите са около 3 см. всеки/. А, за да не Ви се разпадне многоетажната торта са нужни дъвени /пастмсови/ подпори, както и съвсем минималистично напояване на блатовете. Ако следвате българската тенденция за сочни блатове, ще имате проблем с конструкцията на тази 4-ри етажна торта. В случая сочността идва от крема /крема сиренето си пуска течност/ както и от наличието на пресни ягоди, които могат да бъдат заменени с друг сочен плод, според сезона.

2 жълтъка
65 гр захар
65 гр масло
65 гр брашно
45 гр бял шоколад
2 белтъка
щипка сол
50 гр пудра захар
аромат

Продуктите за крема не съм разбила по размери на блатовете, защото разбих на два пъти и измазвах като спазвах грамажи - за 30 см по 400 грама на блата, за 25 см по 300 гр на блат,за 20 см по 200 гр на блат и по 100 грама на блат за най-малката торта - 15 см. За измазването на тортата, което е на два пъти добавих още масло към останалия крем и разбих. Наличието на масло ми дава сигурност, че тортата няма бързо да се размекне по време на транспортирането.
Като написах транспортиране се сетих, че самата торта сглобих на мястото на събитието. Транспортирах на полуготови, а самата аз бях в легнало положение, за да придържам тортите и да предпазя от евентуално повреждане.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМ:

2 кг крема сирене /Frischkäse, маскарпоне или Филаделфия/. Важното е да е безсолно.
1, 5 кг масло
0,500 кг пудра захар
0,500 кг пресни ягоди или друг сочен плод

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ДРИП:

200 мл сметана
500 гр бял шоколад
50 гр краве масло


Хубаво е да имате един ден за изпичане на блатовете. Готовите блатове охлаждам винаги много добре и после увивам във фолио за свежо съхранение. Оставям блатовете в студена стая за минимум една нощ. Така са по-лесни за работа. А и блат за Сахер винаги се рони много, затова е по-добре да престои една нощ.


На втория ден сглобявате тортата.  разпределяте крема равномерно между блатовете Не забравяйте да поръсите с измити и нарязани ягоди. Те дават допълнителна сочност на тортата.След сглобяването измазвате тортата един път от страни и после изравнявате като се стараете да свалите повече от излишния крем. При този тип торти трябва да се виждат поне границите между блатовете. А с това измазване предотвратявате роненето на блатовете.Оставяте отново на студено в хладилник за една нощ.


Следва още едно измазване с подсилен с масло крем. Като отново сваляте излишното количество, за да запазим идеята на голата торта, а именно да се виждат блатовете.
Отново прибирам тортата в хладилник за една нощ.
В деня на сватбата правя декорацията и сглобяването.
За целта и с помощта на дървени шишчета правя във всяка торта /без най-малката/ подпори.
Измервам височината и набивам във всяка торта дървени шишове.


 Пазя природата и не използвам пластмасови. Броят на шишовете зависи от размера на блата. За 30 см ми бяха нужни 9, а за 20 см 5.Залепянето между самите торти става с масления крем.
А допълнителна красота дава и самият дрип от бял шоколад, разтопен в гореща сметана и разтопено масло.


Декорацията с живи цветя също има своите изисквания. Хубаво е да се поинтересувате, кои са ядливи. Или по-скоро да няма цветя, които вредят на човешкия организъм. Другото важно нещо е да не ги забучвате направо в тортата. Нужно е да има изолация. В случая използвах мини стъклени епруветки, които вдълбах в тортата. В тях имаше вода, за да издържат цветята. Може да се използват сламки или пък малките контейнерчета за цветя, които използват цветарите.


Надявам се с тази подробна рецепта да съм дала самочувствие и на други любители сладкари за направата на сватбена торта!


Не е важно тортата да е "натруфена"! Важно е да отговаря на изискванията на най-важните хора в този ден - младоженците! Защото тортата е и завършекът на сватбата!

Коментари

Elena Dimitrova каза…
Голям труд си положила Петя, но резултата е повече от прекрасен.Преди години съм правила много традиционни торти, а сега правя само торти със сурови блатове.Тяхното правене е по - лесно, но независимо от всичко си иска време и фантазия.А украсата с билки и цветя е едно предизвикателство.
Поздрави !
Петя, благодаря за подробно описаната рецепта! Искам да направя 15 см торта и имам питане относно съдържанието на яйцата. Във всички останали блатове са колкото жълтъци , толкова и белтъци. Само в най- малката са 2 жълтъка и 4 белтъка. Така ли трябва да бъде или е неволна грешка? Поздрави и още веднъж хиляди благодарности!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Снежана! Благодаря за Вашата наблюдателност! Неволна грешка е и веднага се коригирам! Поздрави
Ваня каза…
Здравейте, прекрасна торта! Благодаря за достъпно обяснената рецепта! Искам да направя 20,15 и 10 см блатове. Тъй като се пекат само по един, дали може да ги изпека едновременно по един от 3-те размера, т.е. слагам във фурната едновременно 3 тавички с трите различни размера и пека едновременно три блата в три различни тавички? Благодаря за вниманието! Много успехи ви желая!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Ваня! Разбира се, че може да изпечете по няколко блата на един път. Достатъчно е тавичките и да се събират във фурната, а ако печете на вентилатор можете дори на два реда да печете и още повече да съберете. Но, в такъв случай препоръчвам на половината време от печенето да размените местата на тавичките. Тези от горен ред да отидат долу. Имайт винаги в предвид, че някои от по-голеите размери блатове може да се нуждаят от повече време за печене. Все пак е хубаво да ги следите! Успех