СОФИЙСКА БАНИЦА - BörekБогата е националната ни кухня! 
Държавата ни е малка, а видовете баници са много. Аз съм описала многото варианти на разточване на кори за баница в Ухае на...ето тук. Всеки един от тях е свързан с определен район на България и моите спомени от хората в този край.
Днес Ви запознавам с моята любима софийска баница. Специфичното за нея е начинът на теглене или по-скоро въртене на корите, както и навиването им на охлюв. Или тъй наречената вита баница.
Искам да предам уменията си в разточването на кори за баница на колкото се може повече хора, за да не се изгуби в бъдеще тази ценност.
Не се страхувайте да замесите тестото, да оформите "фолинките" и с риск да изцапате с мазнина цялата си кухня, да "хвърлите" няколко прекрасни кори за софийска баница!
Преди да започнете да правите софийска баница е хубаво да прегледате моята публикация за прави банички ето тук. Тя ще Ви подготви много добре за въртенето на корите.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ГОЛЯМА БАНИЦА С РАЗМЕР ТАВАТА НА ФУРНАТА:

За тестото:
800 гр брашно /моето е ТИП 405/
1 ч. л. сол
1 с. л. оцет
430 мл хладка вода

За слепване на фолинките /питките/:
100 гр свинска мас или меко масло

За пълнеж:
500 гр сирене

За напръскване на корите и плота:
100 мл олио


  • Измервам в купата на миксера всички продукти и меся с него поне 10 минути до гладко, меко и нелепнещо тесто. Важно е да знаете, че всяко брашно се нуждае от различно количество вода. Така, че не изсипвайте цялото количество брашно. По-добре е да си оставите около 100 гр и да ги добавяте при нужда. Може да се наложи и повече от 800 гр брашно да добавите. 
  • Изваждам готовото тесто на набрашнена плоскост, оформям на руло и разделям на 16 горе-долу равни части.
  • Всяка част оформям на гладка топка, питка. Подробното оформяне съм описала ето тук.
  • Слепвам две по две питките с мека мас. Намазвам с мазнина и оставям за около 10 минути да се отпуснат. Всяка стъпка можете да прочетете ето тук.
  • Следва същинската част. Намачквам с пръсти, като избягвам натискането по средата, после разточвам до около 20 см с дебела точилка - мердене и най-накрая започва същинското разточван - хвърляне и  сгъване на корите, което ще видите ето в това видео.

  • Загрявам фурната предварително на 200 градуса.
  • Пека софийската баница на 200 градуса около 50 минути, но това е различно при всяка фурна. 
Сервирам готовата баница гореща.Станете член на най-новата, различната и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията


Коментари