ПЕСТО ОТ ЛЕВУРДА или Bärlauchpesto


Всяка пролет купувам поне един път левурда. Това е див чесън и в Германия е с името Bärlauch. Аз съм градско дете и много билки и подправки не познавам и не бях виждала, преди да дойда да живея в Германия. Преди 10 години и в магазините в България рядко се виждаха такива неща.
Но ето, че сега има левурда във всеки магазин, а пък който не се страхува може и да си набере сам. Има много в гората. Ние по време на нашите преходи виждаме, но аз не смея да бера. Все пак може много лесно да се обърка с момината сълза или пък с друга трева, която е дори отровна.
И тъй като приготвям див чесън само един път в годината, мога да си позволя да купя 100 гр от магазина. В момента е на цена 1,29 евро.
Ако искате да си приготвите супичка, ето тук имам една много вкусна рецепта.
А с пестото от днес ще приготвя няколко вкусни неща. А и само да се намаже на препечена филийка, пак ми харесва.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 МАЛКИ БУРКАНЧЕТА:

100 гр пресен див чесън - левурда
100 гр настърган пармезан
100 гр зехтин
50 гр орехи
50 гр кедрови ядки или кашу
1/2 ч. л. сол
черен пипер на вкус


  • Измивам левурдата и я подсушавам с кухненска кърпа.


  • В блендера смилам ядките. Ако искате можете преди това да ги запечете в сух тиган, но аз ги смлях сурови.


  • Към ядките добавих малко по малко и левурдата, заедно с дръжките.


  • Моят блендер е малък и затова смлях на няколко пъти.


  • Изсипах всичко в купа.


  • И продължих пасирането с пасатор.


  • Добавих солта. Аз имам овкусена сол от Италия и използвах нея, но и хималайска сол става, като и морска сол.


  • Добавих зехтина и пармезана и отново пасирах.

  • Сега вече пестото е готово. Овкусих с малко черен пипер.


Разпределих пестото в бурканчетата и съхранявам в хладилник.Станете член на най-новата, различната и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
левурдата или дивият чесън е много вкусно, а и полезно растение.Имам засята в градината, но нейния вкус не е толкова остър както в диво състояние.Затова през пролетта редовно и купувам.И винаги левурдата не ми стига, толкова я обичам.Но това растение лесно може да се познае и да не се обърква с момината сълза - то има силен аромат на чесън когато листата се стрият между пръстите.А песто редовно приготвям, ще пробвам и твоето с орехи и кедрови ядки.Не съм смесвала до сега тези ядки, а правя пестото или с едната или с другата ядка.
Поздрави !
Petya Argirova каза…
Поздрави, Елена! Благодаря за вниманието!