ХРУПКАВИТЕ БЕЛГИЙСКИ ГОФРЕТИ С МАЯ И ПЕРЛЕНА ЗАХАР


Имахме разговор преди време в моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя на тема БЕЛГИЙСКИ ВАФЛИ, или както са известни в България - гофрети. Тогава дамата с име Захариева попита за рецепта с мая и перлена захар. Всъщност това ме накара да се разровя в моята лична библиотека от стотици кулинарни книги и да преоткрия книгата на Christian Hümbs "Richtig gut backen". В нея той разказва своя детски спомен за тези вкусни и хрупкави вафли. 
Аз също както него открих първо гофретите с бакпулвер, чиято рецепта бях попила от немските ми приятелки - бабите. С нея вече съм Ви запознала ето тук. Но сега, когато опитах дебелите белгийски гофрети с мая, които дават едно съвсем друго усещане в устата и имат леко карамеления вкус от перлената захар знам, че това са моите гофрети!
Опитайте ги и няма да съжалявате!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

150 гр масло
90 мл прясно мляко
90 мл вода
21 гр прясна мая
200 гр брашно
100 гр ръжено брашно
2 яйца
щипка сол
2 пак. ванилова захар
120 гр перлена захар


За тези от Вас, които не са ползвали перлена захар - ето това е опаковката на немската такава


 • В малка тенджерка и на ниска температура разтопявам маслото, но се старая да не завира и прегаря.

 • В друга тенджерка смесвам млякото с 90 мл вода и загрявам само за кратко. Проверявам температурата с пръст. Когато го потопя и броя до 5, трябва да издържам на горещината. • Двете яйца, солта и ваниловата захар разбих с миксера до пяна. • Към яйцата добавих млякото, с разтворената в него мая.
 • После изсипах смесените брашна и бърках до гъста и гладка смес.


 • На тънка струйка като не спирах да бъркам с миксера добавих леко охладеното масло. • Най-накрая добавих перлената захар. • С това моето тесто е готово, но ако искате като госпожа Захариева да омесите твърдо тесто и да оформите топчета с големината на малко яйце е нужно да добавите още брашно. Омесвате тестото с ръце, късате топчета, оформяте и подреждате върху кърпа. После само слагате едно топче в гофретника или две, в зависимост от формата му. Печете около 5 минути.
 • Аз използвах голяма лъжица за салата за сипване на тестото. Една с връх пълна лъжица е достатъчна за една гофрета. Не е нужно да се стараете да напълните изцяло гофретника. Има вероятност да излезе тестото извън него и после ще имате проблеми с почистването. Формата на гофретата не е важна за нейния вкус. 
 • Печенето продължава от 5 до  7 минути или до тъмно златист цвят на гофретите.
 • Изваждам ги задължително върху решетка да изстиват. Гофретите са все още меки, но когато се охладят стават хрупкави и плътни. Хубаво е да не ги подреждате една върху друга, за да не се овлажняват и да остават меки.


 • Готовите гофрети сервирам според желанията. Може да са само с пудра захар, може да са с течен шоколад, плодове, горещ черешов сос. Това е въпрос на личен вкус.

Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...! Място, където ще научите още много за вкусната храна и ще обмените информация с позитивни кулинари!Коментари

Unknown каза…
От къде си купувате перлената захар?
Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимен! Живея в Германия и Hagelzucker има в Едека, Васгау, Реал, Кауфланд, Реве.
Нина каза…
А вместо перлена захар, може ли да използвам обикновена и вместо прясна мая - суха :)
Petya Argirova каза…
Здравейте в Новата година, Нина! Всичко е заменимо. Смяната на маята не влияе на крайния резултат. Но...с обикновена захар се губи хрупкавия ефект. Тя се разтопява. Успех