КВАС И ДЕН ЧЕТВЪРТИ


В последния - четвърти ден квасът е вече готов. Това се разбира по това, че е запълнил гювечето, като се гребне с лъжица се вижда явно изразените балончета и има специфичен, но приятен аромат на кисело, на боза.В този четвърти ден аз замесих и първото си хлебче, което обаче трае също около 24 часа, защото следвам рецепта с предварително тесто, където отделям малко квас и го захранвам още с брашно, докато дойде време за същинското измесване. Рецептата за хлебчето е ето тук
Количеството квас, което няма да използвам прибирам в буркан с капачка, която не пропуска въздух и оставям на студено в хладилника. Трайността му е от 7 до 14 дни. Ако искате отново да го използвате, започвате да го храните от ден 2.


Ето тук можете да прочетете как постигнах много успешен хляб с този квас и брашно от спелта!

Коментари

Мими каза…
Петя, изпуснала си лика към хляба. Или при мен има проблем. Аз ще си го намеря де :) Благодаря за споделения опит отново!
Petya Argirova каза…
Благодаря, Мими! Веднага го добавям! Успех!
Цвети каза…
Скъпа Петя, благодаря за споделения опит. Имам следната чуденка - квасът ми още на втория ден взе да се надига и да изпълва гювечето без да има специфичната миризма на боза. Днес е ден четвърти от как то започнах и няма вече никакъв признак на живот в него, но пък аромата на боза се появи. Правих го по другата рецепта от блога с вода и щипка бяла захар, държа го във фурната без да я включвам. Някъде греша със сигурност, но къде...?! Моля за съвет.
Petya Argirova каза…
Привет, Цвети! Повечето хора сравняват отглеждането на квас с отглеждането на дете или домашен любимец. Това е жив организъм. Когато на втория ден се е вдигнал, той е показал, че расте. Тогава и се захранва отново. Понякога може да трае дори само няколко часа, а не цяла нощ. Всичко зависи от топлината, от климатичните условия, от влагата. При всеки човек и квас е различно. Както и с миризмата. Тя не винаги е силна. Зависи от брашното, зависи от времето, за което започва да расте. Така, че ти сама ще намериш твоят начин на отглеждане. Не се отказвай! Щом е четвърти ден вече е време да замесиш или да го прибереш в хладилник. После всяка седмица го храни. Вадиш от хладилник, изчакваш да се климатизира, добавяш 50 вода 50 брашно и отново чакаш да се надигне. Замесваш и т. н. като не забравяш да отделиш в хладилник, в плътно затворен буркан. Дано да съм била полезна. Поздрави и успех с твоя приятел квасът
Цветелина каза…
Здравей Петя. Коригирам се.... днес е ден пети и сутринта квасът се бе надигнал съвсем прилично. Тъкмо бях взела да се отказвам... 😃Отделих си в бурканче и с другата част замесих хляб, който вече отлежава в хладилника. 😃 Надявам се и с вкусен хляб да мога да се похваля утре вечер. Благодаря ти и поздрави.
Petya Argirova каза…
Привет, Цвети! Много се радвам, че квасът е жив! Чакам с нетърпение резултатът от хлебчето! Прегръдки