ЯРЕБИЦИ С ЯБЪЛКИ И ЯБЪЛКОВО ВИНО


Яребици! Непознати за мен птици! Виждала съм ги, май само  в зоологическите градини. Ама ето, че за мен - непрофесионалната готвачка дойде време и тях да приготвя. В Кауфланд -  попаднах на испански яребици - 2 бр в пакет, които бяха намалени с 50 %. Обичам тези намаления, защото така можем да похапнем нещо, което няма да си купим по принцип. 
И то...точно навреме, когато навлизаме в сезона на дивеча.  
Не се чудих много как да ги приготвя, защото вече бях опитала тази типична за Хунсрюк рецепта. А Хунсрюк е планината, която е известна с чистата си природа. Тук  няма индустрия. Природата е запазена и поради тази причина е предпочитана дестинация за туристи и най-вече планинари. 
Туристическите пътеки са много добре обозначени, почистени и са над 100 на брой. Самата аз обожавам да правя туристически преходи в Хунсрюк.
В същото време има толкова много  дивеч, че ги виждам от прозореца на кухнята си. А по радиото непрекъснато предупреждават да се внимава с шофирането, за да се запази живота на сърните, лисиците, зайците, глиганите и т. н.
Ама това может и Вие да усетите само, ако посетите този район!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

2 броя яребици
2 ябълки
2 с. л. олио или друга мазнина
300 мл ябълково вино /може Сайдер/
сол и черен пипер на вкус
6 с. л. течна животинска сметана
крокети за гарнитура


 • Яребиците почиствам много добре! Наложи се да използвам дори пинсети за отстраняване на останалите пера, а трътките изцяло отстраних.
 • Измих много добре и подсуших с домакинска хартия.
 • Овкусих яребиците със сол и черен пипер. • Обелих ябълките и ги нарязах на резенчета.
 • Загрях в тигана 1 с. л. олио и изпържих ябълките до златисто от всички страни. • На дъното на тенджерата под налягане /така спестявам време/ изсипах 2 с. л. олио, което загрях леко.
 • Изпържих за кратко от всички страни яребиците. • Добавих ябълковото вино и само половината от изпържените ябълки.


 • Затворих тенджерата и варих около 15 - 20 минути под налягане. Ако използвате нормална тенджера са нужни около 35 - 40 минути на слаб котлон.
 • Отворих тенджерата и добавих сметаната.
 • Варих още само 5 минути. • Сервирах яребиците топли с останалите ябълки, соса и картофени крокети.


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!Коментари

Elena Dimitrova каза…
Чудесна рецепта Петя.Баща ми беше ловец, но почина.Знам как се приготвя дивеч и съм приготвяла доста рецепти с дивеч.Но само баща ми беше почитател на дивеча, ние останалите в семейството не консумираме нищо освен фазани.Но затова пък приготвяхме и подарявахме доста неща от улова.Яребиците както и пъдпъдъците могат да се приготвят по различни рецепти.Много вкусни са печени.
Поздрави и успешна нова седмица !
Petya Argirova каза…
Здравей, Елена! Съжалявам много за твоя татко! А рецепти наистина много за яребици! Тази е типична за Хунсрюк!Тук ябълковото вино /Viez/ е на почит и уважение. Порди тази причина присъства и в много местни рецепти. Благодаря за вниманието!