КЕКС ЗЕБРА


Красив е, нали? Отдавна исках да споделя с Вас, приятели тази рецепта! Ама все нещо друго излиза на първа линия и аз оставям рецептата за "друг път".
Ето, че днес за пореден път отворих старата книга за сладкиши /издание 1975 година/ на фирма Dr. Oetcker. Да! Тази фирма издава непрекъснато книги с рецепти, които подновява през определен период от време. Много съм научила от тези книги, а колекцията ми е огромна. Много получих като подарък от моя брат, който си купи стара немска къща и ги наследи. Много купих сама, а много получих като подарък от немските баби. Те много ми се радват, че се интересувам и разпитвам за типични немски сладкиши и ястия. Радват се, защото и те искат всичко да бъде предадено на поколенията. 
Сега ще видите, че направата на този вкусен и красив кекс е лесна. Просто до сега не е имало кой да Ви разкаже с подробности и тънкости как се прави! Знаете, че най-четената рецепта в Ухае на... е рецептата за ВИНАГИ СПОЛУЧЛИВ КЕКС, която можете да прочетете ето тук.
Време е да включим фурната да загрява! Ако е с вентилатор - 160 градуса, ако е само с горен и долен реотан - 175 - 180 градуса.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 26 СМ.

375 гр брашно
1 пак. бакпулвер /10 гр/
250 гр захар
1 пак. ванилова захар /8 гр/
5 яйца /размер М/
125 мл леко топла вода /при мен беше нужно обаче 150 мл/
250 мл слънчогледово олио
2 с. л. какао
 • Дъното на формата за торта, която е със свалящи стени, покрих с хартия за печене. После намазах с олио и стените. Така много лесно ми се отделя готовия кекс.


 • В купата на миксера разбих за около 5 минути яйцата със захарта и ваниловата захар, или до получаването на пухкав крем. Цветът на яйцата трябва да се промени до почти бял. • Добавих водата и олиото. Разбих отново за кратко с миксера. • Лъжица по лъжица добавях пресятото с бакпулвера брашно до пълното му изчерпване. Миксера беше на ниска степен. Брашното не обича максималните обороти. Има вероятност кекса да не се надигне.


 • Стори ми се готовото тесто много гъсто и добавих още малко вода. Това ще прецените Вие сами. Тестото трябва да е като за бухти. Знаете ги! Тези бухти, където сами се обръщат. Рецептата на мама за бухти съм описала ето тук
 • Избрах две еднакви по размер купи и разделих тестото на две равни части. • В едната купа добавих какаото и разбърках нежно с тел за разбиване.


 • Сега идва веселата част. Сипвам тестото със супена лъжица точно в центъра на формата. Редувам бяло тесто с кафяво тесто. Сипвам по три супени лъжици от цвят и не спирам да ги редувам.
 • Започвам с 3 с. л. от бялото тесто. Сипвам винаги само в центъра.
 • Много е важно да уцелите гъстотата на тестото, защото при рядкото тесто се смесват цетовете и шарката Зебра не се получава. А при гъстото тесто те не се подреждат въобще.
 • Когато тестото е правилната гъстота, тестото постепенно се премества към стените на формата и се получава правилната шарка Зебра. • Отново в центъра и върху бялото тесто сипвам 3 с. л. от кафявото тесто.
 • Продължавам така да редувам цветовете до изчерпване на цялото количество тесто. 
 •  Както виждате формата се е запълнила с бели и кафяви линии.
 • В никакъв случай не се разбърква тестото! Ще се развалят зебровите шарки. 


 • Сложих формата в загрятата фурна и пекох точно 50 минути. През това време не отварях фурната. Само 3 минути, преди да изтече времето направих проба с клечка. Беше суха. Изключих фурната и изчаках 5 минути. Чак тогава извадих кекса. • Кексът се наду в средата повече, но това е нещо нормално. В същото време леко се пукна, което пък говори за правилно изпичане. Пукването не е дефект. Пукването на кекса показва, че всичко върви нормално.
 • Охладих кекса много добре и точно преди сервирането поръсих обилно с пресята пудра захар. 


Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забвляват в кухнята и да споделят рецепти!


Коментари

Анонимен каза…
Благодаря за чудесната рецепта! Стана от първи път доста добре. Хвана перфектна коричка при печенето.
Не успях да оцеля средата за цветовете и го направих вместо с един център, с 4 фокуса. Може би за това се получиха дупки в тестото. Бих искал да попитам какво да направя за да не се получават дупки в тестото при печене?
Petya Argirova каза…
Привет, Анонимен! Дупките не се получават от самото печене! Това е останал въздух между пластовете. Хубаво е внимателно да сипвате от различните теста в центъра, та дори и той да се измества в страни. Важното е да редувате сипването на тестото само в една точка. Важна е и гъстота на тестото. Не трябва да е нито много рядко /ще се смесят цветовете/, нито много гъсто - няма да се получат шарките на зебрата, а ще се получи натрупване. Поздрави!
Анонимен каза…
Получи се невероятен кекс!!! Благодаря Ви за страхотната рецепта!!!!
Petya Argirova каза…
Радвам се, че сте рецептата Ви е допаднала! Аз имам да благодаря, че сте избрали Ухае на... за източник на рецепти! Поздрави
VTsvetkova каза…
Здравей Петя,
Откакто открих твоята група все по-често използвам рецепти , публикувани в нея. Но най-много ми харесват тънкостите в кулинарното изкуство, които споделяш. Не всеки прави това. Кекса "Зебра"ще направя в най-скоро време. Поздрави!
Petya Argirova каза…
Здравейте, госпожо Цветкова! Радвам се, че интернет ни събра по някакъв начин и Вие имате възможност да пробвате моите рецепти и да се докоснете до моята мъничка кухня! Бъдете здрава!