КАТМИ С ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО


Неделя е! Поглеждам в шкафа с брашното и....изненада! Няма бяло брашно, а тук в неделя нищо не работи! Какво да правя като са ми се дояли катми? Решено! Ще се правят с пълнозърнесто брашно. И без това е много по-здравословно!
Така, че старата българска рецепта в модерен вариант. А може и да не е модерен. То ...едно време прабългарите не са имали днешното бяло брашно и са си ги приготвли от пълнозърнесто!
Нека да опитаме! Ние сме очаровани! А Вие, ще споделите като ги опитате!
Включваме котлона да загрява. Ако имате сач, него използвайте и го слагайте също със загряването на котлона - още по-добре и автентично. Ако нямате - като мен ще пържите на тефлонов тиган. Аз имам сач, ама си го пазя! Защото спукам ли го /вече ми се е случвало/ трудно ще имам нов! В момента най-скъпоценните ми съдове са глинения гювеч от България, сачът от България и глинената тавичка, на която се нанизва пилето - също от България. Всичките ръчно изработени от български майстори и с типичните български окраски. Пазя си ги за гости! Голям кеф е да сервираш на чужденци - българската посуда! Голяма гордост! 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400  гр пълнозърнесто брашно /ще се получи и с бяло брашно/
1 пак. суха мая
1 ч. л. сол /солта тук не соли много/
1 ч. л. захар
700 мл топло прясно мляко /може о да се наложи да добавите още топло мляко или топла вода/
4  разбити предварително яйца
олио за намазване
100 гр масло
1 жълтък


 • В купата на миксера смесвам брашното, сухата мая, захарта и солта. Разбърквам. • Включвам миксера на втора степен и започвам на тънка струйка да добавяма затопленото прясно мляко, в което съм добавила и  30 гр от кравето масло, което пък се е разтопило от топлината на млякото.
 • Добавям и разбитите яйца. • Добавям още 100 мл топла вода или до получаването на по-гъсто от палачинковото тесто. Според вида брашно може да е и нужното количество вода. Това Вие сами ще прецените. Само добавяйте течността на тънка струйка.
  • Покривам купата с кърпа и оставям тестото на стайна температура да втаса. Когато се появят балончета в тестото - готово е!  • Загрявам тигана на максимална мощност на котлона.
  • Намазвам с олио като използвам за целта домакинска хартия. Намазването е преди всяка катма.
  • Разбивам жълтъка и с помощта на силиконова четка намазвам тигана с него. Намазването е преди всяка катма. Не се безпокойто, че се получават тези парчета от жълтъка. Той прави нещо като филм, който предпазва катмата от бързо потъмняване. Намалявам котлона с половин степен. 


  • Изсипвам един непълен черпак от тестото. Количеството Вие сами ще определите, според големината на сача или тигана.  • С подрусване на тигана разбирам кога катмата е готова за обръщане. когато се отлепя при подрусването на тигана - готова е. Обръщам с подхвърляне, защото когато използвам метална шпатула за обръщане катмата се чупи. Това е заради използването на пълнозърнесто брашно.  • Готовите катми обръщам в голяма чиния, намазвам обилно с масло и държа похлупени с капак. Така те остават меки и нечупливи.
  • Ние ги обожаваме солени. Поради тази причина настъргвам кашкавал или краве сирене и навивам.  • Но може да се сервират и с течен шоколад, мед, орехи и сладко. Всичко е въпрос на вкус.  Нека запазим традициите в българската кухня! Дори и модата в здравословното хранене да изисква ново препрочитане! Чрез националната ни кухня ще се съхраним като нация!


  Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!  Коментари