ВКУСЕН ХЛЯБ ОТ ШВАРЦВАЛД С ШУНКА или Schwarzwälder Schinkenbrot


Преди да Ви запозная с тази много лесна и вкусна рецепта искам да Ви запозная с историята на всичко свързано с Шварцвалд. Шварцвалд е планина в Германия. В България е позната като планината, от която извира Дунава. Но пък знаете, че немците са големи националисти и уважават всичко, което е произведено в Германия. Поради тази причина са патентовали всичко, което се произвежда в планината Шварцвалд. 
Ще започна с торта Шварцвалд. За нея имам вече две рецепти, но ще можете да прочетете малко ето тук. Тази торта се казва Шварцвалд, а не както в България е преведена и то от английски език - Черна гора. Носи името на планината Шварцвал, а не на държавата Черна гора. Известна е с шоколадовия си блат, компота от череши, ракията от череши, битата сметана с парченца шоколад и типична украса с черешки. Платен е патент да се казва Торта Шварцвалд с череши. 
После идва шунката. Шварцвалдска шунка. Това е обезкостен свински бут или плешка, които са изсушени със специални подправки /чесън, кориандер, черен пипер/, после се налага в бъчви до получаването на саламура /сок от месо/ и чак след това се опушва в специални тухлени пещи и с дървесина от Шварцвалд. 
Ако се заровим в Гугъл ще видим, че всяка държава си има такава шунка и си я е патентовала. В Италия е Прошуто -Пармската шунка, в Испания е Хамон, в Португалия - Фламбре, в Америка - Смидфийлска шунка, в България - Еленски бут /нямам представа патентован ли е/. 
Да не забравя, че и ракията от череши е запазена марка на планината Шварцвалд, както и техните типични носии, чиито шапки са украсени с червени помпони. Няма как да не ги видите и да ги свържете с Шварцвалд.
И ето, че идва ред и на този типичен за Шварцвалд хляб. Той се характеризира с това, че в омесването му присъства тази невероятна шунка от Шварцвалд. Нея може да си я купите във всеки един немски магазин, както пармската шунка в Италия и еленския бут в България.
Време е да запретваме ръкави и да месим!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

125 гр ръжено брашно
350 гр бяло брашно
40 гр квас или 8 гр сушен квас /в Германия се купува във всеки магазин на рафтовете за брашно - Sauerteig/ - може и без квас
1 равна ч. л. захар
1 равна ч. л. сол
21 гр. прясна мая
300 мл топла вода
60 гр шунка от Шварцвалд /прошуто, еленски бут/
малко ръжено брашно за овалване  • В купата на миксера смесвам всички съставки, без шунката и с накрайника за тесто меся минимум 5 минути или до гладко и нелепнещо тесто.

  • Добавям шунката и обърквам за кратко.  • Оформям на топка и оставям на топло място и покрита купата с кърпа за около 20 минути. Можете да покриете купата и с фолио свежо съхранение, както е сега модерно, но аз не харесвам конденза, който се получава и ще си карам по "бабешки" - с чистата кърпа.

  • След около 20 минути тестото е удвоило обема си.  • Оформям го на хлебче и го овалвам в ръженото брашно.  • Слагам в покрита с хартия за печене тава и отново покривам с кърпа. Нужни са още около 30 минути, за да втаса хлебчето повторно.  • А , за да запази формата си и да не се разлее в страни, защото нямам форма за хляб - просто навивам малко хартия в двете страни на хлебчето. Така то запазва формата си и втасва във височина.  • След 30 минути и с върха на остър нож, правя разрез около 1 см. дълбок и по цялата дължина на хлебчето.  • Слагам хлебчето в загрятата предварително фурна до 240 /220 градуса с вентилатор/ градуса и пека около 10 минути, после намалявам на 200 градуса /170 градуса с вентилатор/ и печенето продължава още 30 минути до готоност.Готовото хлебче веднага изваждам върху решетка или дървена дъска и изчаквам много добре да се охлади.


Надявам се, че историята за Шварцвалд и нейното хлебче Ви е харесала! Дано да сме на едно мнение!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 
Коментари