ОГРЕТЕН ОТ РИБА И СПАНАК В КЕРЕМИДА


Много харесвам времето, в което живеем! 
Имаме възможността да пътуваме много и да опитваме храната на другите народи! Имаме компютри, смартфони и интернет навсякъде. 
Имаме възможността да прелистваме много лесно и бързо световната кухня. Имаме възможност от множеството кулинарни предавания да научаваме страшно много за техника и технология в приготвянето на храната. Невероятно е, че без да сме се обучавали за готвачи можем да приготвяме вкусна храна и да радваме най-близките си хора.
В същото време има една носталгия и връщаме към храната на нашите предци. А тя е един непресъхващ извор. Аз лично всеки ден научавам все нови и нови рецепти от старата българска кухня, но... от книгите. Да! От тези книги, където е нужно да ги свалиш от лавицата и да ги прелистваш. От забравените и стари кулинарни книги. Български и не само.
А пък днешната керемидка е един прочит на старата българска кухня, представена в новото време и с добавка на продукти и подправки от чуждите кухни!
Много малко продукти са Ви нужни, за да приготвите това невероятно и непознато ястие!


Преди да Ви запозная с нужните продукти ми се иска да Ви покажа с кого днес пих кафе!НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

350 гр спанак
1 глава кромид лук
2 - 3 скилидки чесън
1 с. л. олио
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус /само по желание/
100 мл прясно мляко
2 яйца
400 гр филе от бяла риба
1 ч. л. сок от лимон
20 гр настърган пармезан или кашкавал


  • В мазнината задушавам за кратко, нарязаната на ситно глава кромид лук.


  • Добавям измития, изцеден и нарязан на едро спанак.   • Задушавам под капак за кратко.Подсушавам измитата риба и я напръсквам с лимоновия сок и съвсем лекичко посолявам.


  • Керемидките намазвам с маргарин, а Вие с мазнина по Ваш избор.  • Разпределям спанакът поравно на дъното на всяка керемида. 

  • Върху спанака разпределям рибните филета.  • В тигана от приготвянето на зеленчуците разбивам яйцата с прясното мляко. Поправям със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбивам точно тук яйчената смес, защото така обирам и най-малкото останало от вкусния спанак.  • Разпределям яйчената смес по равно върху рибата.

  • Поръсвам с пармезан и слагам за около 20 минути в предварително загрятата до 200 градуса фурна.

Сервирам ястието с керемидите и горещо!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 
Коментари