ТИГАНЧЕ С ХРУПКАВИ ГЪБИ И ЛУК


Пролет, пролет, ама снежна и студена! Поради тази причина запалихме отново камината и се настанихме около масата. А масата - пълна! Както българската приказка "Когато сме най-зле - все така да сме!" 
А на масата - вкусен домашно изпечен хляб с брашно от спелта /рецепта тук/, банско кърначе купено от новия български магазин в Трир и изпечено на грил тигана /за скарата е доста студено, пък и снегът я затрупа/, великденска салата /рецепта тук/ и...вкусно тиганче с хрупкави гъби.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 с. л. масло
3 с. л. олио
500 гр гъби
2 глави кромид лук
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус


  • Гъбите почиствам с четка и отрязвам малко от крайчето на пънчето. Може гъбите и да се измият, но на течаща вода и за много кратко. После да бъдат много добре подсушени. Ако се накиснат във вода и после ги сложите в тигана,  няма да се изпържат, а ще се сварят. А когато са сварени - не хрупкат. Моята цел е гъбите да хрупкат. Така ги обичаме.
  • Нарязвам ги на едро, а по-малките оставям цели. Най-големите деля на четири, средните по големина - на две.
  • Лукът почиствам и  режа на дебели ленти. Целта ми е и той да хрупка.
  • Загрявам мазнината много добре в тигана.
  • Изсипвам гъбите и изпържвам до зачервяване от всички страни. Избягвам да ги бъркам много. Един до два пъти. Когато много ги бъркам - омекват.

  • Ако случайно гъбите са пуснали течност, изчаквам тя да се изпари, а те да останат на мазнина.
  • Чак тогава добавям лука, който изпържвам за кратко до златисто, но да остане хрупкав.  • Подправям със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Изключвам котлона.Сервирам гъбите горещи и с тиганчето. Ние сме само двама и обичаме да топим топлото хлебче при гъбките! Ако случайно имаме гости - гъбите се сервират като гарнитура!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! Коментари