ДАТСКИ ХОТ - ДОГ


За мен храната е свързана с много спомени. Всяка една рецепта си има история, има си хора свързани с нея, има защо да бъде описана.
Някои от Вас ще си кажат! Луда работа! Вместо да прави сериозна кухня, тя  ни занимава с хот - дог! Всеки го може!
Аз за първи път чух израза "датски хот - дог" в един немски филм. Героите бяха в Берлин и решиха, че ще се отбият да похапнат точно "датски" хот-дог. И тогава взех решението, че като отида в Дания ще опитам на всяка цена техния хот-дог, за да видя разликата. Ами има такава! 
Да уточня само, че в моите спомени хот-догът е от преди 35 години. Имаше едни машини, на които нанизваха франзели и така се получаваше дупка в тях. Потапяха сварен кренвирш в горчица и го напъхваха в тази хрупкава дупка. Аз много обичах този "социалистически" хот - дог. Но пък разликата е огромна с "датския" такъв.
Поредното ни пътуване до Дания беше естествено едно кулинарно изживяване! Беше и едно пълно с емоции и непредвидени запознанства пътуване.
По време на това пътуване се срещнах и с една родопчанка - Бени Маринова! И тя като мен обича да готви, обича да снима приготвената от нея храна, обича да публикува в кулинарните групи. Бени е една жена с голямо българско сърце. Точно на Бъдни вечер тя намери време да зареже приготовленията и да пие кафе с мен и моите домакинни - Йенс и Галя в центъра на един дъждовен град на Дания. 
Бени! Радвам се, че се срещнахме на живо! Ти си олицетворение на чист и опазен български дух! Бъди здрава и те чакаме при нас в Германия!


Но пък моите любезни домакини Галя и Йенс бяха тези, които ми приготвиха истински датски хот-дог. 
Благодарение на тях видях тези типични датски кренвирши с ярко червен цвят. Типичната сладникава горчица, сладникав ремуладе сос, подсладени краставички и...посладени хлебчета за хот-дог. 
Те са си важна част от датския хот - дог. Съчетани с хрупкавия пържен лук дават един завършен вид на тази бърза храна!
Няма как да усетите вкуса без тези съставки. Със сигурност, ако отделите време по време на пазаруване в големите вериги магазини ще ги откриете. Няма начин да ги няма!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 6 БРОЯ /достатъчни са обаче за 3-ма човека/:

6 датски кренвирша
6 датски питки за хот - дог
горчица, кетчуп, ремуладе в изобилие
краставички от буркан, предварително нарязани на много тънки филийки
хрупкав пържен лук - купува се готов или се приготвя по тази рецепта тук


  • Хлебчетата загрявам във фурната.
  • Тънките кренвирши слагам в тенджера със студена вода и точно преди да заврат са готови. Ако водата заври има опасност да се спукат. 


  • По принцип се сервират всички съставки на масата и всеки сам си приготвя хот-дога, според собствените вкусове.
  • Както Йенс показа в разполовените затоплени хлебчета се слага първо достатъчно количество горчица.  • Върху горчицата се слага горещия кренвирш.  • Изтисква се обилно количество кетчуп и ремуладе. Рецепта за този сос има ето тук. Но пък спокойно се заменя и с майонеза.  • Подреждат се тънко нарязаните кисели краставички.  • Поръсва се всичко обилно с хрупкав пържен лук - рецепта тук.Всичкото това се яде с ръце. Нужни са обаче повече салфетки, защото и  сосовете са много.


Ако не сте пробвали този хот - дог, можете да го приготвите за Вашето семейство. Особено, ако имате около Вас деца. Те обожават хот-дог! Защо да не опитат и датски хот-дог!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Мидите, които виждате на снимките събрах лично от фиорда до Хобро - градът, където живеят моите домакини!Коментари