БЪРЗИ ПÀРЕНИ БАНИЧКИ


Неделя, дълга закуска, вкусни банички от старите кулинарни български книги. 
Днес избрах рецепта на София Смолницка. Знаете, че едно време нямаше интернет, нямаше много избор в книжарниците на кулинарни книги и в същност големите имена в кулинарията се брояха на пръсти и всички ние ги знаехме. Аз съм израстнала в кухнята със София Смолницка и Пенка Чолчева. 
Така, че да запретваме ръкави и се потопим в забравените български рецепти!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 чаша с вместимост 200 мл
1 чаша вода
1 и  1/2 чаши брашно
30 гр масло
100 гр настърган кашкавал или настъргано сирене или извара /в случая аз използвах настъргана моцарела/
2 яйца
1/2 ч. л. сол
  • В тенджерка кипвам водата с маслото и солта.  • Изсипвам брашното наведнъж в кипящата течност и бъркам няколко минути с дървена лъжица при изключен котлон, докато стане равномерна каша.   • Свалям от огъня и като се поохлади, добавям настърганата моцарела.
  • Включвам фурната да загрее до 200 градуса.  • После прибавям едно по едно яйцата при постоянно разбъркване, докато тестото ги поеме.  • Върху тавичка с хартия за печене и с помощта на две лъжици слагам питки, които пека с продължителност 30 минути, но на 200 градуса пека първите 10 минути и после намалявам фурната до 175 градуса. Останалите 20 минути печенето е на 175 градуса. Старая се да не отварям фурната по време на печенето, за да останат баничките въздушни - бухнали.
  • Изключвам фурната и оставям баничките още за 5 минути в топлата фурна. Ако ги извадя веднага има опасност да спаднат.Поднасям тези пàрени банички за закуска, към супа или като гарнитура към задушено или печено месо.Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
имам книги и на Пенка Чолчева , и на София Смолницка.Рядко ги отварям в интерес на истината.Но се налага понякога,често импровизирам по мои напълно измислени рецепти.Чудесни топчета от парено тесто, много лесни и много бързи.
Поздрави и лек ден !
Petya Argirova каза…
Здравей, Елена! Да! Чудесни рецепти има в старите кулинарни книги и няма защо да импровизираме! Ако не ги приготвяме ще се заличи националната ни кухня! А аз толкова много искам тя да се съхрани и предаде на поколенията! Невероятна е нашата кухня! Полезна, здравословна, вкусна и харесвана много в Европа! Но не харесвана у дома! Аз не импровизирам, защото искам да опитам всичко българско! Прегръдки!
Unknown каза…
Да попитам:използва ши се вентилатор при печене?Рецептата е много лесна и интересна единствено печенето ми е трудно.поздрави ! Роза
Petya Argirova каза…
Привет, Роза! Добър въпрос! Явно ще започна да уточнявам в рецептите, че не пека никога тестени изделия на вентилатор! Вие сте втората дама, която ми задава този въпрос! Благодаря! Прегръдки!
Unknown каза…
И без набухвател? Изглеждат много вкусни.
Petya Argirova каза…
Здравейте, Илиана! Това тесто няма нужда от набухвател. По време на печенето баничките се издуват. Но това ще видите Вие сама, когато ги приготвите! Поздрави!
Анонимен каза…
Здравейте, вкусът е невероятен, но за съжаление в средата станаха клисави. Моля, кажете ми къде греша.


Petya Argirova каза…
Привет, Анонимен! Намалете следващия път количеството тесто или пък увеличете времето за печене. Ако се е натрупало голямо количество, не е имало възможност да се изпече за това време. Другата причина може да е отваряне на фурната, спадане на обема и така да са останали длетави в средата. Ще се получат! Пробвайте отново! Поздрави