ВКУСНИ ПЪРЖОЛИ ПО ШОПСКИ


Ето, че дойде време да Ви запозная и с тези така вкусни пържоли. Дала съм името "По шопски", защото ние идваме от този край на България. А пък рецептата си е изцяло моя. В нея съм събрала натрупания от нас опит в приготвянето на скара от годините живот във Волуяк и живот в Германия. 
Ще се запитате как така? 
Ами...ние бяхме много млади, когато се пренесохме да живеем във Волуяк и се докоснахме до възможността да живеем в къща с двор, да приготвяме пържоли и кюфтета почти всеки ден на скара и да сме свободни. После заменихме този невероятен живот с живот в Германия. И то не къде да е, а в Хунсрюк. Тук е район, където живеят и най-добрите скараджии в Германия. От тук допълнихме и нашия опит в подготовката и направата на вкусни пържоли  на барбекю. 
Така, че в тази изпитана рецепта съм събрала български и немски опит в приготвянето на вкусни вратни пържоли. 
Насладете им се!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 бр свински вратни пържоли или според броя на присъстващите
1 голяма глава кромид лук или две по-малки
2 с. л. от ПОДПРАВКАТА
5 с. л. олио

ПОДПРАВКАТА се приготвя от:
1 с. л. сушена и много добре стрита чубрица
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
Смесвате всичко много добре и съхранявате в затворен съд.

ПОДПРАВКАТА можете да купите и готова от магазинната мрежа в България и е производство на Maggi България


Подготвям пържолите 24 часа преди изпичането им на барбекюто.

 • Вратните пържоли са с дебелина 1,5 см и не се налага да ги начуквам.
 • Поръсвам ги обилно с ПОДПРАВКАТА от всички страни и после притискам с ръце, за да се поеме добре целия аромат от България. • Нарязвам кромидия лук на лентички. • Покривам пържолите обилно с лентичките лук. Колкото повече лук, толкова по-вкусни са пържолите.  • Подреждам пържолите в найлоново пликче с цип. Ако не разполагате с такова пликче ги подредете в подходящ съд с капак.
 • Заливам пържолите с мазнината. Не пестете олиото! Колкото повече по-добре!


 • Затварям плика, избутвайки въздуха. • Навивам пликчето на руло и прибирам в хладилника за 24 часа. Ето това взаимствах от немците. Тук приготвят по този начин традиционните Schwenkbraten, но подправките си направих по български. • След 24 часа просто хвърляме пържолките на загрятата скара. По-добре е да е с дървени въглища, но сега сезонът не го позволява и ги приготвихме на електрическата скара. Така или иначе ароматът е незаменим - аромат на България!  • Когато приготвяме вратните пържоли на скарата лукът много често изгаря или пък остава от него в пликчето. 
 • Тогава загрявам тефлонов тиган и изсипвам всичкия лук и мазнина в него. Изпържвам за кратко и сервирам върху пържолките.
 • Има още два варианта на приготвяне - да се изпържат за около 5 минути от всяка страна в тиган или пък да се запекат за около 1 час във фурната. Това избирате Вие! Но аз препоръчвам скарата!

Ами, това е! Просто, лесно, ароматно и българско! Лошото само е, че е приготвено далеч от България!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари