МИНИ - САРМИЧКИ


За първи път толкова малки сармички хапнахме в Мадан. Само, че бяха без месо и искам да Ви кажа, че си ги хапвах като бонбончета. Бинка, нашата домакиня беше направила огромна тенджера пълна с тези вкусни хапки.
Днес се върнах назад в спомените и реших да си поиграя, но добавих и месо. 
Нужно е огромно желание, малко търпение, достатъчно свободно време и истинско кисело зеле.


Тук искам да вмъкна и няколко думи за новия продукт на Маги - ПОДПРАВКАТА. 
Всяка държава си има своя национална подправка, с която се гордее. Много от държавите са ги направили тези национални подправки и достатчно известни. Като пример ще Ви дам китайския микс - 5 подправки, или пък индийската масала, както и арабската махлеб или известната в цял свят смес - къри. Ние си имаме шарената сол, но нея използваме предимно за поднасяне на топла питка, намазана филия, сандвич или само сух хляб и само ние си я познаваме. 
Ето, че Маги съчетаха четирите най-използвани подправки в българската национална кухня - сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. Смесиха ги, пакетираха и направиха един наистина български продукт или една бългрска смес от подправки, които пасват на нашата си национална кухня. Тази смес можем ние да направим известна като използваме в нашите типично български ястия. 
Знае ли човек? Може след 20 години цвят свят да приготвя боб, сарми, мусака и то ...с ПОДПРАВКАТА! Но това зависи от нас! Да популяризираме нашето си!
И да не забравя! Киселото зеле си го приготвяме ние сами, дори и далеч от България. Дори си поддържаме целогодишно киселото зеле като си слагаме по една две зелки, но непрекъснато.  Рецептата му е ето тук!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА МАЛКО КОЛИЧЕСТВО:

Традиция е да се приготвя огромно количество от тези сармички и може би това е причината да се говори, че са много трудоемки. Ами не са! Аз си приготвих зелевите листенца предварително, като се старах да са с размер около 10 х 5 см. Това е приблизителна големина, защото не съм си губила времето нито да ги меря, нито пък да офомям квадрати. Единственото, което се постарах е да отделя всички твърди нишки от листата. Киселото зеле е от нешето, чиято подробна рецепта е ето тук!

250 гр кайма
50 гр ориз
1 с. л. от ПОДПРАВКАТА
1 ч. л. опушен едро смлян лют червен пипер
200 мл вода /ако не Ви е много солен сокът от киселото зеле може да замените водата с него/


 • В купа смесвам каймата, ориза, лютия червен пипер  и ПОДПРАВКАТА • Омесвам с ръка като за кюфтета. • Както по-горе писах листенцата от киселата зелка съм си ги почистила от дебелите ципи и приблизително съм ги нарязала на еднакви листчета с размер около 10х5 см и по-малки.
 • Върху всяко листче слагам в единия край около 1/2 чаена лъжица от плънката. • Покривам плънката с широкия край. • Свивам по дължина и двата края към средата. • Навивам на плътно рулце. • По този начин оформям всичките сармички. Завиването им ми отне само около половин час и се забавлявах много. • Подреждам всички сармички на дъното на тенджерка, ама много плътно една до друга.  • Заливам с водата и 1 с. л. олио. Добавям олио защото нашата кайма тук не е много мазничка. Това Вие ще си решите.
 • Покривам с подходяща по размер чиния, с дъното на горе и притискам.

 • Сложих тенджерата на котлона и включих на максимална мощност. Щом водата започна да завира, намалих котлона на половин мощност и оставих за 1 час сармичките да къкрят.
 • Сервирам готовите сармички леко охладени, за да може да ги похапваме като бонбончета. Не приготвям и сос за тях, защото няма време никой да ги полива с него. Много са вкусни и голямо мезе!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
Коментари