ВКУСНАТА СОДЕНА ПИТКА СЪС СЕМЕНА


Здравейте уважаеми читатели на Ухае на...!
Честита да е Новата 2017 година!
Нека бъдем здрави и още по-добри през Новата година!
По ред причини се наложи да отсъствам от интернет пространството, но сега съм отново на "линия" и преизпълнена с енергия започвам Новата година с една рецепта за содена питка.
Тази слънчева питка направих за Бъдни вечер. Тя е по рецепта на моята майка, но с малки допълнения от моя страна. Вкусното содено тесто доомесих с малко смес от семена. За декорирането й използвах също семена - тиквени семки за слънцето, слънчогледови семки за житните класове. 
Някои от Вас ще кажат, че не е постна. Ами не е, защото у нас никой няма да одобри една напълно постна питка, но пък содената питка в този ѝ вариант се харесва от всички. Още по-хубавото е, че е много вкусна и на другия ден. А пък и ние похапваме вкусните постни ястия само до към 22 часа на Бъдни вечер. После се сервират пържолките! Всичко е въпрос на избор!
Важното е да се забавляваме в кухнята!НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

450 гр бяло брашно /винаги си оставям около 50 гр за резерва/
3 яйца
3 с. л. олио
1 кофичка /400 гр/ кисело мляко
1 с. л. оцет /ако използвате истинско българско кисело мляко не е нужна/
1 ч. л. сода
1 ч. л. сол
щика захар
3 с. л. смес от семена   • В купа пресявам брашното, смесвам със солта и захарта и правя кладенче. В него чуквам две от яйцата и белтъка на третото яйце. Добавям и олиото.  • В киселото мляко разтварям содата. Тъй като не разполагам с истинско българско кисело мляко е нужно да добавя и малко оцет. Киселинността на немския йогурт не е достатъчна, за да помогне на содата да шупне. А аз използвам дори мляко без лактоза.  • По стар навик разбърквам всичко много бавно като постепенно си взимам от брашното и с помощта на лъжица. Вие можете спокойно да използвате миксер с накрайниците за тесто. Разбъркването е до пълното усвояване на брашното и получаването на топка. Тестото трябва да е меко. Поради тази причина аз не слагам цялото количество брашно. Ако е нужно брашно винаги може да се добави, но не може да се извади.  • Оставям оформеното на топка тесто за около 20 минути да си почине, покрито с чиста кухненска кърпа.  • След 20 минути добавям семената към тестото и отново омесвам. Оформям на питка и слагам в намазнена тавичка с подходящ размер. Содената питка не увеличава много обема си, така че може да се използва и по-плитка тавичка.  • Питката намазвам с жълтъка на третото яйце и с помощта на вилица правя дупки по цялата й повърхност. Загрявам фурната до 175 градуса.  • За да е плодородна следващата година и за да е по-празнична питката декорирам със семена. Правя слънце и житни класове по стара българска традиция. Това е само за забавление и не е задължително.

  • Изпичам питката до готовност в предварително загрятата до 175 градуса фурна, като аз слагам тавичката на най-ниското ниво. Моята фурна пече по-слабо от долу. При мен са нужни около 40 минути. Всяка фурна има различна мощност и поради това Вие преценявате сами колко й е нужно. Важното е да получи златист цвят и да е добре изпечена и от долу.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари