ВКУСНИ БАВАРСКИ ХЛЕБЧЕТА


Тези вкусни хлебчета правя от време на време. Те са на принципа на брецелите, с които вече съм Ви запознавала и можете да си припомните ето тук.
Като цяло обаче се сещам за тях около Октоберфест. Тази година дори се облякохме и ние в традиционната носия за посещението на поредния голям Октоберфест в нашия район. 
А какво е Октоберфест?
 Ами в една огромна палатка, поемаща около 10 000 души с изградена сцена и  оборудвана с множество маси и пейки се яде, пие, пее и танцува цяла нощ. Цветовете на декорацията, покривките и салфетките са бяло и синьо. Има група, която свири и пее на живо /без плейбек/ и всички са върху масите. Да! Аз си мислех, че само ние в България се качваме върху масите, а то...немците също. Само дето всички са облечени в носии, пеят много и пият много.
Ние бяхме в нещо като ложа и можеше да ядем баварска кухня на корем, а бирите ги носеха в халби по 1 литър. С две ръце трябва да се вдигат.
Когато към 2 часа през нощта групата спря да свири /след 6 часа с малки почивки/ и всички си затръгваха имаше доста поналягали навън - те немците не мога много да издържат на алкохол. 
Заслужава си поне един път в живота да се усети атмосферата на Октоберфест.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 10 БР.:

375 гр пшенично брашно
1 пак. суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
  
И още:
40 гр сода бикарбонат
морска сол за поръсване


  • От башното, маята, солта и захарта замесвам меко тесто с 250 мл хладка вода. Аз меся основно с дървена лъжица и на ръка, но най-лесно е с миксер и с накрайниците за тесто около 5 минути месене. Тестото трябва да е гладко.

  • Покривам купата с кърпа и оставям на топло за около 30 минути или докато увеличи видимо обема си.
  • Включвам фурната да загрее до 200 градуса.
  • Тавата на фурната покривам с хартия за печене.

  • Втасалото тесто разделям на десет равни части и офомям на еднакви по размер питки.

  • В тенджера сварявам 1 л вода. Отделям от котлона и сипвам содата. Пазете се, защото бълбука много.

  • С помощта на решетъчна лъжица пускам всяка питка, обръщам, оцеждам от водата и изваждам върху хартията. Така продължавам с всички питки.

  • Всяка питка цепвам на кръст с върха на остро ножче.

  • Поръсвам с морска сол и слагам в горещата фурна.

  • Печенето на питките продължава при мен около 20 минути.

Ако имаме търпение, оставям на решетка да изстинат. Ние обаче никога не ги изчакваме, а ги захапваме горещи.


Пожелавам на всички Вас, скъпи читатели да успеете поне един път в живота да посетите Октоберфест в Германия и да усетите и Вие атмосферата!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари