ЗВЕЗДНА КРЕМ СУПА ОТ АЛАБАШ


Ами така е, когато ме е обхванала коледната еуфория. Не само, че приготвям огромно количество коледни сладки! Приготвям и много супи и ястия с коледна декорация. Просто ми е едно - Коледно!
Да, ама на коледната атмосфера има и не коледни изненади. А именно - положителен резултат при тест за лактозна непоносимост. И това точно на мен да се случи! Ама какво да се прави! Възраст и  някакви си малки проблемчета. Ще го преживея, но ще се наложи да готвя без много, много да пробвам. Надявам се да се справя! Готвенето за Ухае на ... и моето семейство няма да секне. Просто ще има още един раздел в блога - рецепти без лактоза! За всички онези читатели, които са белязани с този етикет. 
Сега вече е лесно. В магазинната мрежа /поне в Германия/ има цели рафтове с артикули за хора с лактозна непоносимост. Така не се чувстваме различни. 
Ами да се забавляваме! 
Звездна супичка - като за Коледа!НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. алабаш
1 голям картоф
500 мл зеленчуков бульон
200 мл течна сметана или прясно мляко, без лактоза /от рафтовете за продукти без лактоза/
50 гр масло или маргарин са  по желание
няколко филийки червено цвекло от буркан /намира се при консервираните зеленчуци/
форма за изрязване на сладки - звезда  • Алабаша обелвам и нарязвам на едри кубчета.  • Заедно с обеления и нарязан на едро картоф /той е за уплътняване на супата/ добавям към сварения зеленчуков бульон и варя поне 20 минути или до пълното омекване на зеленчуците.  • Сварените зеленчуци пасирам с помощта на пасатор.  • Добавям мазнината и разбърквам. Тя се разтопява от горещината на супата.  • Добавям сметаната без лактоза или прясното мляко. 
  •  С помощта на формичката за сладки изрязвам звезди от червеното цвекло.


  • Точно преди сервирането на супата декорирам със звездичките от цвекло. Те дават и допълнителен кисел вкус на супата.


Нека да дадем път на коледното настроение!
Бъдете здрави!
Коментари