ПЪРЖЕНИЦА ОРАНОВО


С тази публикация искам да изкажа голямата си благодарност към нашите сватове - Ели и Асен, които ни посрещнаха както винаги  много добре в своя дом. Споделям също така огромното си възхищение към жителите на Симитли, които  показаха, че  все още има българщина и са обединени в желанието си да празнуват всички заедно /над 10 000 души/ на площада. За първи път присъствах на такъв голям събор! Невероятно преживяване! Песни и хора цяла нощ!
Аз пак се прибрах "надъхана" от България. Желанието да приготвям стари български ястия е още по-голямо от преди. 
Днес Ви запознавам с пърженицата - типична за Симитли, или по-точно за Ораново /квартал на Симитли/. 
Ако и Вие обичате миш-маш да похапвате, ще заобичате и пърженицата. Важното за нея е да се приготвя от домашни чушки, защото те са с по-тънка кора, която не се обелва по време на пърженето.
Пърженицата, която ни приготви нашата сватя - Елка беше със зелени чушки и много вкусна. Тръгвайки си от Симитли сватовете ни напълниха колата с домашно произведени зеленчуци, между които и чушките за пърженицата. Е... имаше и много от домашно произведените ракия и вино. Но пътувайки 2000 км. до дома ни, чушките просто узряха и станаха червени. Така, че нашата пърженица Ораново ще е с червен цвят, но пък с оригинални симитлийски чушки и домашна извара приготвена и консервирана в Симитли.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг чушки с тънка кора
500 гр извара или сирене
4 яйца
олио
  • Измивам, почиствам от семената и нарязвам чушките на едро.
  • Сипвам обилно мазнина в голям тиган и изпържвам чушките до готовност. Както казва Ели - да замиришат на пържена чушка.  • Добавям изварата или натрошеното сирене и изпържвам за кратко.  • Разбивам яйцата и добавям. Леко разбърквам.  • Посолявам готовата пърженица, добавям черен и лют червен пипер, но само ако домашните чушки не са  люти.Сервирам пърженицата гореща и поръсена с пресен магданоз!
Благодаря Симитли за преживяването!Коментари