ГРЪЦКИ КУРАБИЙКИ И ГРЪЦКО КАФЕ


Не е важно колко време си прекарал на шезлонга по време на почивка, важно е колко много си видял, опитал и усетил от района, който си избрал за своя лятна дестинация.
Е, аз се отдадох на 100 % на Кавала и Неа Перамо. Очарована съм. А днес ще се подсладим с едни типични за този район курабийки, които опитах в стария град на Кавала. 
Повече за моите впечатления от там ще прочетете в публикацията. Това са просто едни гръцки курабийки, но пропити с много летни вълнения.

Разхождайки се из калдаръмените улички на стария град в Кавала не устояхме на вида на едно малко спретнато и много арт кафене, където можете да си поръчате типично гръцко - турско кафе. 


Кафенето ме впечатли с артистичната си мебелировка, малката печка на дърва и нестандартния сервитьор - собственик.

За съжаление като всичко в района и кафенето се продаваше. Жалко. Много красота, лоша поддръжка. 

Говоря за стария град, който почти изцяло беше обявен за продан и лишен от грижи. Но пък заобиколен от Егейско море.
 НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 яйца
1/2 чаша захар
1/2 чаша олио
1/2 чаша кисело мляко
1 равна чаена лъжичка сода
1 ванилия
брашно колкото поеме


Каква е разликата между гръцкото и турското кафе? Няма такава! Кафе на джезве! А който не знае как се прави  - просто много е пропуснал. Това е най-вкусното кафе!Размерът на мерителната чаша няма значение. Ако искате повече на брой курабии - използвайте чаша от 250 мл, ако искате само малко бройки - чаша от 100 мл. Така или иначе ще поучите вкусни и ароматни курабийки за следобедното кафе в джезве!


Тази рецепта изпълних по време на почивката си в Неа Перамо и не разполагах с екстри като миксер и др. Снимките са автентични, но Вие можете спокойно да използвате всякакви удобства, с които разполагате.

  • В дълбока чиния смесих олиото, захарта, киселото мляко с разтворената в него сода и едното яйце плюс ванилията и  белтъка на второто яйце. Жълтъка запазих за намазване.


  • Добавям малко по малко брашното, като непрекъснато разбърквам с вилицата. Не разполагах с миксер или тел за разбиване.  • Когато преценя, че мога да меся вече тестото на ръка, спирам добавянето на брашно. Мазнината в тестото е достатъчно много, че да не залепва тестото по ръцете по време на месенето. 

  • Готовото тесто разделям на две или повече четен брой топки.

  • Всяка топка тесто разточвам на дълъг и тънък - 1 см фитил.


  • Оплитам фитилите два по два.

  • Фитилите режа с остър нож на сладки с дължина около 5 см.

  • Подреждам курабийките в тавичка и намазвам с разбития жълтък.
  • Загрявам предварително фурната до 200 градуса и пека сладките до златисто жълто. За съжаление не засякох точно времето на изпичане, защото се бях загледала в прекрасното Егейско море.Ако имате път до Кавала, изкачете стария град и после опитайте вкусното гръцко кафе! Заслужава си да добавите още един приятен спомен в колекцията си!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари