ГРЪЦКИ СКАРИДИ НА ПЛОЧА


Това е то! Дори и на почивката трябва да се позабавлявам в кухнята. Не можах да устоя на вкусните морски деликатеси, предлагани от магазина  в съседство с апартамента, където бяхме се настанили. А пък да дойдеш до Гърция и да не похапнеш риба, скариди и миди на корем е направо "кощунство"!
Ние почиваме за първи път в Гърция и то в района на Кавала. Очарована съм, защото попаднах в красив район, с невероятно чисто и спокойно море. Район, в който всички табели са и на български, а персоналът е понаучил да говори и нашия език. Колите, с които се разминавахме бяха основно с български регистрационни номера.

На тази почивка разполагах само с електрическа плоча за печене. Нямах никакви котлони. Рибният магазин беше до нас. От ранни зори гледах как се товареха най-различни риби и морски деликатеси. Тогава реших, че ще се насладя на това богатство и резултатът е налице! Вкусни гръцки скариди приготвени на плоча и овкусени с чесън, магданоз и копър.


Хубаво нещо е почивката. Радвам се, че тази година посетихме Гърция, Неа Перамо, Кавала и плажовете им. От нашата тераса се наслаждавах на изгрев и залез, на чистото и синьо Егейско море, на прекрасните пясъци и острови.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. едри скариди
шепа магданоз
шепа копър
1 с. л. узо
3 с. л. олио или зехтин
сол на вкус
3 скилидки чесън нарязан на ситно
електрическа плоча или тефлонов тиган

  • Измивам скаридите и оставям да се отцедят от водата.


  • В купа смесвам ситно нарязаните магданоз, копър, чесън с олио, узо и сол на вкус.  • Загрявам електрическата плоча на средна мощност.
  • Намазвам плочата с малко олио или зехтин и подреждам скаридите.
  • Когато порозовеят и се зачервят от едната страна обръщам.  • Върху зачервените скариди изсипвам зелената смес от подправки и започвам да бъркам скаридите, така че да поемат изцяло аромата на подправките.Сервирам скаридите с резенчета лимон.


Вкусните скариди се ядат с ръце. Не се нуждаете от вилица, но пък чинията Ви после трябва да е пълна с обелки от тях.


Пожелавам на всички читатели на Ухае на...здраве и да си доставяме удоволствие от храната, където и да се намираме! Нека се наслаждаваме на забележителностите на всеки район, в който сме попаднали в момента и да опитаме от типичните му ястия!
Узото или местното вино - рецина са подходящи за това ястие!Коментари