ПЪРЖЕНО ФИЛЕ ОТ БЯЛА РИБА ВЪРХУ РИЗЛИНГ СОС


Няма да пиша на дълго и широко за бялото вино. То това си е тема за тези, които разбират от вино. Аз не разбирам! Аз обичам да пия вино! Обичам да пия бяло вино. А с бяо вино - сорт Ризлинг се запознах в Германия. Това е виното, което се произвежда в района на река Мозел. А тази река е само на  25 км от  планината, в която живеем.
 А пък от моя скромен опит! Това вино колкото и сухо да е - сладни. И именно поради тази причина, сосът с това вино е много интересен и вкусен - леко сладък. Разбира се, че това е типичен сос за този регион на Германия. 
Днес споделям с всички Вас моите впечатления от  Трабен - Трарбах. Малък град разположен по бреговете на река Мозел.
Типичен сос за този район е сосът приготвен с бяло вино - Ризлинг.

Трабен - Трарбах е малък град с около 6 000 жители, разположен по бреговете на река Мозел. Реката дели града и Трабах е от страната на планината Хунсрюк, в която ние живеем. И понеже съм любопитна, трябваше да го посетя и да опитам нещо типично от менюто на местните ресторанти. 


Ресторантът беше един от многото в този град, но задължително с изглед към реката и типично по немски декориран. С много цветя! 


Но въпреки красивите стари  сгради, забележителности и туристи, аз бях впечатлена от тази сърничка - бебе, която един ловец беше прибрал в колата си. 


Но да се върнем на темата - вкуснотийки. Оказа се, че направата на този сос с Ризлинг, типичен за  този регион е  много лесена, а самият сос -  много вкусен.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600 гр филе от бяла риба
6 бр. варени картофа за гарнитура
70 гр брашно за овалване на рибата
4 с. л. олио за пържене на рибата
сол и черен пипер на вкус
70 гр краве масло
2 с. л. брашно
300 гр зеленчуков бульон
300 гр вино ризлинг
200 гр течна сметана
3 стръка пресен лук
6 стръка див лук за декорация
сол и черен пипер на вкус

Когато приготвям ястие със сос, започвам винаги първо с направата на соса. Не за друго, а защото мога да го поддържам топъл по-дълго време.
 • Задушавам в кравето масло /заменя се със слънчогледово олио/ ситно нарязания пресен лук.


 • Добавям две супени лъжици брашно, разбърквам и запържвам за кратко. Не бива брашното да потъмнява. Сосът трябва да остане светъл. • Добавям бульона и бялото вино. Разбърквам. • Добавям сметаната и продължавам варенето на соса на слаб котлон за около 3 - 4 минути. • Овкусявам със сол и черен пипер.Готовия сос с ризлинг поддържам топъл, докато дойде време за сервиране.

 • Измивам и подсушавам много добре филето от бяла риба.

 • Посолявам и поръсвам с черен пипер. • Овалвам филетата риба в брашно.
 •  Изпържвам рибата в загрятото олио до златисто от двете страни.


 • Готовивте рибни филета изваждам върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. • Сварените картофи обелвам и за кратко изпържвам в разтопено масло.
Сервирам рибните филета в затоплена чиния и върху ризлинг сос. Картофите, поляти с част от маслото са много подходяща гарнитура. 


Коментари