ГЪБЕНИ ПТИЧИ ГНЕЗДА


За разлика от предишната ми публикация, тази ще бъде много кратка.
Много ястия приготвих по времето на католическия Великден и сега малко по малко ще ги опиша в Тефтерчето с рецепти. Гледам да съчетавам работата с хобито - Ухае на...
Днес е ред на предястието с гъби и пъдпъдъчи яйца. Много лесно и бързо за приготвяне. 
Подходящо е за работещите домакини, а ако попаднете и на промоция в цената на пъдпъдъчите яйце - минава и за достъпно като цена. То...зависи от стандарта на държавата, в която ще ги приготвяте. Само за сравнение - яйцата купих на намаление за 1, 29 Евро за 10 бр., а гъбите
 /също на намаление/ 0,99 Евро за 400 гр., но от най-големите. Те винаги са малко по-скъпи. 
Така, че пожелавам Ви късмет в намаленията и повече наблюдателност при пазаруването!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

В зависимост от порциите, които ще приготвяте са и продуктите. По принцип, когато се сервират за предястие и 1 гнездо  е напълно достатъчно.

6  бр. гъби печурки от най-големите
6 бр. пъдпъдъчи яйца
60 гр краве масло, но подправено с магданоз, чесън, черен пипер, солЯстието се приготвя само във фурната. Използвах стъклена тавичка.

  • Измих и почистих гъбите от пънчетата.
  • Подредих в тавичката и във всяка гъбка сложих по парченце от подправеното масло. 
  • Ако се притеснявате, че може да не се изпекат добре гъбките може първо да ги запечете за кратко с отвора надолу и чак след обръщането да добавите маслото. Не слагам нито вода, нито друга мазнина в тавичката.
  • Гъбите пускат достатъчно течност по време на печенето. 
  • Включих фурната на 180 градуса, сложих стъклената тавичка в студената фурна и пекох гъбите около 20 минути, след включването на фурната.

  • Когато прецених, че гъбите са достатъчно опечени, чукнах по едно пъдпъдъчо яйце във всяка гъба. 
  • Първо леко излях в тавичката събралата се течност във всяка гъба, за да се отвори място за яйцето.  • Подправям единствено с още малко от подправеното масло. Не добавям сол или черен пипер.  • Върнах обратно във фурната и запекох за още около 5 минути. Но това преценявате Вие сами - до готовност на яйцето. Ние ги обичаме малко по-рохки.

Преди поднасяне декорирам с нещо "зеленичко" и нещо "червеничко"!


Споделяйте с Вашите приятели, ако сте останали доволни от тази рецепта в различните социални групи, чиито бутони ще откриете след края на публикацията. 
БЛАГОДАРЯ!Ако имате желание да помогнете с Вашия опит на многото млади български домакини в чужбина, заповядайте в малкото ни задгранично общество - Фейсбук групата In der Küche - кой какво сготви! Място за начинаещи и не само! За обичащи българската кухня и не само! За живеещи зад граница и не само! Място за забавление и запретване на ръкави! 
Коментари