ТОПЕНИЦАТА НА МАМА


Винаги, когато меся питка се сещам за топеницата с кисело мляко и сирене на моята майка. Тя печеше содена питка и я сервираше винаги с разтопено масло и тази разядка. Обожавахме да топим топлата питка в нея. А за татко беше идеалното мезе за ракийката. 
Ето така тази традиция пренесох и аз в моето семейство. И моите деца очакват на масата до топлата питка -  топеницата на баба им, разтопеното масло и шарената сол. 
Дойде време да запозная и Вас с тайната на това простичко ястие, което е много подходящо при сервирането на вкусна питка.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 гр. кисело мляко
150 гр. краве сирене
сол, ако е нужно
1 сушена чушка /по желание - люта/
1/2 ч. л. червен пипер  • В купа разбивам киселото мляко и добавям сол, ако сиренето не е достатъчно солено.  • Натрошавам сиренето в киселото мляко и разбърквам. Ние обичаме да се усеща сиренето, така че оставям големи парчета от него. Не натрошавам на ситно.  • Сушената чушка изпичам на котлон, колкото да стане чушката чуплива и да се изпълни кухнята с нейното ухание.  • Изсипвам топеницата в чинията за сервиране и поръсван с червен пипер.  • Натрошавам чушката на ситно.  • Поръсвам топеницата с чушката. Моята майка слагаше винаги люта сушена чушка, но ние нямаме и затова добавих малко лют червен пипер.Заслужава си да опитате и съм сигурна, че ще стане и у вас традиция при сервирането на топла питка.


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!


Коментари