ВКУСНИТЕ МАМИНИ МЕКИЦИ


Защо ли чаках да минат толкова много години /почти 3/, за да намеря време да направя и публикувам любимите на мен, моите братя, моите деца и моите внуци мамини мекици. То това да имаш блог е голяма "краста". Все си казваш и това ще сготвя, и това ще сготвя, и това ще сготвя, и оставяш винаги на заден план най-обикновените и най-любимите ястия. 
Трябваше голямата ми дъщеря да настоява твърдо, че и е много нужна тази рецепта и не би искала да ползва чужда при положение, че е отраснала с тези мекици.
Ама да Ви споделя, много съм благодарна на Роси, че настоя за рецептата. Това беше прекрасен повод да си направим вкусна неделна закуска, да поканим моя по-голям брат и да се потопим в спомените на нашето детство.
И ето, че една празнина в моето тефтерче с рецепти беше запълнена, а именно - любимите ни мамини мекици. Мекиците, които научих от моята майка, мекиците, които чакам все още и с огромно удоволствие да ми направи моята майка!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600 - 700 гр. брашно /не е точно количеството, защото зависи от брашното, което се използва. Отмерете 600 гр. и ако е нужно добавете още до получаването на меко тесто/
300 гр. кисело мляко
1 яйце
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. олио
щипка сол 
1 ч. л. захар
1 пак. суха мая /тестото се приготвя много добре и без нея/

Това тесто може да се омеси, да се сложи в найлонов плик, в хладилника и трайността е една седмица. Всеки ден се къса от него нужното количество за мекици и други тестени закуски

 • В подходяща купа изсипвам 600 гр. от брашното, добавям солта, захарта и сухата мая, разбърквам и правя кладенче.
 • В кладенчето слагам разбитото яйце, киселото мляко с разтворената в него сода и олиото.


 • Бъркам с дървена лъжица като постепенно добавям от брашното към млечната смес и така до получаването на топка тесто, която се отлепя от стените на съда. Ако е нужно добавям още брашно и малко доомесвам с ръце.
 •  За омесването може да използвате и миксер с накрайниците за тесто като започвате да бъркате в кладенчето и постепенно да взимате от брашното и така до получаването на топка тесто около накрайниците на миксера. После до омесвате на ръка и ако е нужно добавяте брашно.


 • Преценявате колко тесто Ви е нужно за днешната доза мекици и другото количество слагате в найлонов плик, в хладилника.
 • Аз оставям тестото на топло за около половин час или докато увеличи двойно обема си.
 • От тестото откъсвам топчета с големина на малко яйце и с пръсти разтеглям на кръгла кора, която в средата е почти прозрачна, а в краищата по-дебела.  • За изпържването на мекиците се старая да не използвам голямо количество мазнина и за целта взимам възможно най-малката тенджерка и сипвам олио около три пръста над дъното. Загрявам добре на максимална степен на котлона и намалявам мощността, за да не изгарят бързо мекиците.
 • Пускам готовата мекица в горещото олио и тук е хубаво, ако нямате много опит, някой да Ви помага в обръщането на мекиците, което аз правя с вилица с дълга дръжка. Самото изпържване на мекицата е много бързо и е наложително някой да я обърне бързо, докато Вие приготвяте следващата бройка. • В момента, в който видя, че краищата на мекицата са вече златисти - обръщам. • Готовите мекици изваждам върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Сервирам вкусните мамини мекици поръсени обилно с пудра захар и пържа, докато всички присъстващи са сити! По-добре да останат, отколкото да не са достатъчно!
Коментари

Здравейте! Направих мекиците, станаха страхотни! Остана ми тесто и направих пица! Благодаря!
Mariela каза…
Здравейте Петя!
Днес направих мекици по вашата рецепта, искам да Ви благодаря за рецептата.
Мекиците станаха невероятно вкусни и пухкахи.

Поздрави,
Мариела