ШИШЧЕТА С ПРЕСНИ КАРТОФКИ


Студ, дъжд, вятър! Но...нищо не може да откаже българинът от желанието да запали скарата. Не можем повече да чакаме да се вдигнат температурите. Днес е 10 градуса на обяд, ние имаме почивен ден и си доставихме удоволствие от запален огън и похапване на открито. 
За гарнитура на изпечените наденички и карначета, избрахме пресните картофки. Все пак си е тяхното време, а и вече си ги бяхме приготвили по старата семейна рецепта за "друсаните" пресни картофки.
Гарнитурата от шишчета с пресни картофки, изпечени след месцата и поели аромата им, поляти с лимоново-чесново сосче е неописуемо вкусна!
Наздраве на всички любители на скарата на дървени въглища!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. пресни картофки
1 голяма червена чушка
дървени шишчета
1 лимон
1 с. л. ситно нарязан копър
1 с. л. ситно нарязан магданоз
1 скилидка чесън
сол на вкус
олио за намазване

  • Измивам много добре картофките. Аз не ги беля, нито изстъргвам кората. Когато са много добре почистени, кората също я хапваме.
  • Пускам картофките във вряща и подсолена вода. Оставям ги на средна мощност на котлона за около 15 минути, докато се сварят, но в никакъв случай да не се разкашкат. По-добре полу-готови, отколкото много омекнали.  • Аз разполагам само с дървени шишчета, които предварително накиснах в студена вода. Така по време на печенето върху скарата, шишчетата не изгарят.  • Чушката почистих от дръжката и семената. Нарязах на парченца с размер, удобен за хапване на един път.  • Докато чакам да поомекнат картофките, запалваме скарата по описвания вече от мен начин в рецептата за Шишчета от свинско месо и изпичаме предвиденото месо. Картофките слагаме след месото на скарата. Така те поемат също от аромата на месото.  • Изцедените от водата, готови картофки, изчаквам леко да поизстинат и нанизвам внимателно на дървените шишчета, като редувам картофче с чушка.
  • Готовите шишчета намазвам обилно с олио. Посолявам внимателно, защото има сол и в сочето.  • От сока на лимона, обелената и пасирана скилидка чесън, ситно нарязания копър и малко сол, приготвям сосче.  • Изпичането на самите шишчета отнема кратко време, защото все пак картофките са предварително сварени.   • Нужно е картофките да добият  тъмно-златист цвят, като ги обръщаме само един път.Сервирам картофките като гарнитура на изпечени на дървени въглища меса и колбаси, поръсени обилно със ситно нарязан пресен магданоз и чесновото сосче.Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари