БОГАТ КАЧАМАК


В годините, когато нашите родители са били деца, качамакът е бил основна храна, особенно на хората с малки доходи. Но...ето, че преди 25 години, когато ние току що бяхме създали семейство и децата бяха малки, настъпи един беден период за България. Периодът на купоните и опашките за кисело мляко, което беше основната храна на бебетата. Нямаше нищо в магазините, освен компоти, метли и незнайно защо точно този царевичен грис, който се приготвяше за 2 минути. Така "неволята" учи. Научих се да приготвям този бърз качамак и така си и остана. Вече толкова много години, като ни се дояде качамак - за нула време е готов. Ето, че и в Германия се продава, точно този бързия и ...с добавка на много сирене, много бекончета и червена мазнинка - получава се богат качамак. 
Но защо Богат качамак. Ами, богат е, защото е приготвен и със сирене, и с пръжки. От свекърва ми знам, че едно време са го приготвяли, или само със малко сирене, или само с малко пръжки и залят обилно с мас. Но...ние за да си угодим, си го правим Богат. Със всичко и по много. Така вкусът е много по-богат! Опитайте! Заслужава си!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 250 гр. царевичен грис /за 2 мин. готов/ - така пише на опаковките
200 гр. сирене
250 гр. пушен бекон
50 гр. мазнина по Ваш избор /олио, масло, мас/
1 л. вода
сол на вкус
1 ч. л. червен пипер  • В подходяща по размер тенджерка, сварявам подсолената вода.


  • С мерителна каничка, измервам 250 гр. от царевичния грис и го добавям на тънка струйка към врящата вода, като непрекъснато разбивам с тел за разбиване. Едно време го правех само с дървена лъжица, но се оказа, че това не е толкова важно, а пък с тел за разбиване, разбъркването е много по-бързо и със сигурност не се получават бучки. Трябва само да внимавате, че при много силен котлон, много бързо завира качамакът и може да Ви изпръска, а изгарянията са болезнени.   • Аз изключвам котлона и продължавам минимум 2 минути с бъркането. После оставям, на страна, за още 5 минути да отлежи, като от време на време - разбърквам.  • През това време загрявам мазнината в тиган и изпържвам на силна мощност на котлона, до зачервяване лентичките бекон.  • В затоплена чиния, изсипвам половината количество от горещия качамак.  • Поръсвам обилно с натрошено сирене.  • Върху сиренето изсипвам останалото количество качамак и добавям останалото сирене.  • С решетъчна лъжица, изваждам бекончетата от мазнината и ги слагам върху качамака.  • В горещата мазнина от бекончетата, изсипвам 1 ч. л. червен пипер, без да го пържа, само разбърквам.  • Изсипвам червената мазнина върху качамака.Сервирам качамакът горещ!
Много вкусен, много български, много богат!


Коментари