KARTOFFELPUFFER ИЛИ РЬОЩИ


Както вече Ви бях обещала, запознавам Ви с едно типично не само  за Хунсрюк, а типично за цяла Германия ястие - Kartoffelpuffer или картофени рьощи, които нормално за всеки германец се похапват с ябълков мус или Tzatziki. Може също така да се използват като гарнитура за много от ястията. 
Откакто живея в Хунсрюк и опознах много от любимите ястия на местните хора, разбрах колко много  тези любими ястия се доближават до нашата родопска кухня. Това е може би така, защото и тук - в тази планина няма големи възможности за отглеждане на много зеленчуци, поради климата. За сметка на това растат в изобилие картофи - задължителна съставка в местната кухня. 
Тези картофени палачинки се доближават до нашия пататник , но приготвен без корите за баница. Разликата е в използването на подправки, затова и вкусът е малко по-различен. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. картофи
10 гр. сол или количество по Ваш вкус
10 гр. черен пипер или количество по Ваш вкус
1 малка глава кромид лук
10 гр. царевично нишесте или 1 равна с. л.
20 гр. брашно или 2 равни с. л.
100 мл. олио
2 яйца
10 гр. настъргано индийско орехче
1 с. л. ситно нарязан сибирски /див/ лук, но не задължително
1 с. л. ситно нарязан магданоз

 • Настъргвам картофите на средно по големина ренде. • Задължително изстисквам хубаво, за да се освободят картофите от излишната течност. Много е важно да се работи бързо, за да не потъмнеят картофите. • Добавям сол, индийско орехче и черен пипер към настърганите и изстискани картофи и разбърквам. • Добавям настърганата глава кромид лук и разбърквам. • Чуквам двете яйца върху картофената смес и разбърквам, за да се смесят. • Добавям брашното и нишестето, и отново разбърквам. Ако не разполагате с царевично нишесте, спокойно добавяте още една супена лъжица брашно. Пак ще се получат вкусни картофени палачинки. • Най-накрая добавям зелените подправки и хубаво разбърквам. • Загрявам мазнината на средна мощност на котлона. Загребвам една супена лъжица от картофената смес и с помощта на друга супена лъжица, избутвам сместта в горещата мазнина. • Притискам картофената палачинка с опаковата страна на лъжицата, за да се разстеле, да добие кръгла форма и да стане възможно най-тънка. Пърженето на картофените палачинки е през цялото време на средна мощност на котлона. Така картофите се изпържват много добре, а палачинката добива златист цвят. Избягва се възможността да се изпържат до тъмен цвят много бързо и да останат картофите сурови. • Обръщам много внимателно с две лъжици или с лопатка и лъжица, така че да не разваля формата им. Изпържвам до златисто и от другата страна.  • Готовите картофени палачинки изваждам задължително върху домакинска хартия, за да се освободят от излишната мазнина.
Сервирам Kartoffelpuffer горещи и задължително с Apfelmus и Tzatziki. Заслужава си да си доставите удоволствие с порция картофени палачинки!Коментари