APFELMUS ИЛИ ЯБЪЛКОВ МУС


Може да съм малко поизостанала, но с този ябълков мус се запознах, коагато дойдох да живея в Германия. В началото го гледах с подозрение, но когато го опитах - останах доволна и лека полека свикнах с него и сега го приготвям сама. Тук можете да си го купите на ниска цена във всеки магазин, защото е нещо което е част от традициите в немската кухня, но е несравнимо качеството на домашно приготвения ябълков мус и този - купен  от магазина. 
Ябълковият мус може да се сервира като лек десерт, а много често се сервира и като задължително допълнение към някои основни ястия, с които ще  Ви запозная в следващи публикации.
Опитвам се да Ви кажа, че ябълковият мус е част от традициите на хранене в Германия и сега вече разбирам колко вкусен е и колко  е лесен за домашно приготвяне.
Ако до сега не сте опитвали този вкусен вид на консервиране на ябълките, ако имате достатъчно количество от тях и не знаете как да ги съхраните - ето още един варинат от мен. Самото му приготвяне отнема много малко време, а пък вкусът му е невероятен!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  ЗА 2 БР. БУРКАНЧЕТА С ВМЕСТИМОСТ 250 МЛ.:

1 кг. ябълки
1/2 сок от лимон
1 пак. ванилия със захар
1 ч. л. канела
100 мл. ябълков сок 

 • Добре измитите ябълки обелвам, почиствам от семките и нарязвам на кубчета. • Кубчетата ябълки изсипвам в подходяща по размер тенджера и върху тях изтисквам сока на половин лимон. Това го правя с цел - запазване на ябълковите кубчета от потъмняване. Всички знаем, че обелената и нарязана ябълка много бързо променя цвета си. • Заливам ябълките с ябълковия сок. По стандартна рецепта ябълките се заливат само с вода, а ябълковият сок е новост в приготвянето на ябълков мус. Той помага също за зазапазване на цвета на ябълките. • Добавям ваниловата захар и канелата. Разбърквам и слагам на котлона да заври плодовата смес. Когато заври мусът, намалявам котлона на средна мощност и оставям ябълките да къкрят, докато омекнат. Това на мен ми отнема около 10 минути, но всичко зависи от сорта ябълки, които се консервират. • Отделям тенджерата от котлона, когато преценя, че ябълковите парчета са достатъчно омекнали.
 • Ако искам ябълковият мус да бъде едро смлян, използвам само уреда за намачкване на картофи. Така крайния продукт става на пюре, но с бучки. Тези бучки в ябълковото пюре са  въпрос на вкус. • Ако искам да получа гладко пюре, използвам пасатора. Така не остава нито една бучица, а се получава напълно гладък ябълков мус. • Задължително пробвам готовия мус на вкус. Ако не ми е достатъчно сладък, което зависи от сорта ябълки, изпозвани за направата му - добавям захар на вкус. • Ако искате да консервирате ябълковия мус за по-дълго време, изсипвате ябълковото пюре в буркани. Запечатвате и варите бурканите 90 минути.
 • Аз лично приготвям малко количество, нужно за момента. Ако случайно приготвя повече от нужното ми количество - замразявам. За замразяването на готовия, изстуден вече ябълков мус, използвам пластмасови кутийки. За целта може да се използват и добре измити опаковки от маргарин например. 
 • Прясно приготвеният ябълков мус може да се съхранява в хладилник до 3 дни.Сервирам ябълковия мус за десерт, декориран с разбита сметана и поръсен с канела.
Заслужава си да опитате!

Коментари