POFFERTJES - ХОЛАНДСКИТЕ ПАЛАЧИНКИ


Poffertjes - така се изписва на холандски името на тези малки палачинкови "парички". А пък възможността да приготвя и похапна истински Poffertjes ми дадоха семейство Harcksen от Холандия. Те са чести гости на нашия хотел и фенове на моето тефтерче с рецепти. Когато ги попитах за типично холандско ястие, те просто на следващото си гостуване дойдоха с рецептата, специалния тиган за приготвяне на Poffertjes и лично майката на господин Харксен, която ми даде основните насоки в приготвянето им.
Тук е и мястото да благодаря сърдечно на семейство Harcksen! 
Аз позакъснях доста с публикуването на рецептата, защото този специален тиган, с 19 плитки вдлъбнатинки, изискваше и газов котлон, с какъвто аз не разполагах.
Традиционният тиган за приготвяне на Poffertjes е от чугун и присъства във всяка холандска къща. Обикновенно Poffertjes се сервират горещи, поръсени обилно с пудра захар и задължително с бучка масло, а може и с кленов или друг плодов сироп.
Класическото тесто за Poffertjes се приготвя с мая и брашно от елда, но рецептата която аз получих от семейство Харксен е по-достъпна и за мен самата, а именно с пшенично брашно и бакпулвер.
Време е да се насладим на тези типично холандски, малки и много вкусни Poffertjes!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 яйца
250 мл. прясно мляко
150 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
75 гр. захар 
60 гр. масло
щипка сол
1 с. л. сироп 

За намазване на тигана - разтопено масло
За поръсване на готовите палачинки - пудра захар
бучка масло за всяка порция
плодов сироп по желание

  • В купичка смесвам брашното, бакпулвера, захарта и солта.   • В друга купа и с помощта на миксера разбивам яйцата и към тях постепенно добавям прясното мляко.  • Продължавам да разбивам млечно-яйчената смес като малко по малко добавям  от брашнената смес, докато се получи гладка палачинкова смес.  • В малка тенджерка разтопявам маслото.  • Добавям супена лъжица сироп към  горещото масло.  • Отново продължавам да разбъквам палачинковата смес и добавям към нея на тънка струя горещото масло.  • Намазвам обилно тигана с разтопено масло и загрявам на газовия котлон.  • Разпределям от палачинковото тесто във всяка вдлъбнатинка, като внимавам да не излиза отгоре. Разпределянето може да се прави с помощта на лъжица или /както аз направих/ - използвах едно меко шишенце, с което много лесно дозирах тестото.  • Обръщането на палачинките направих с помощта на две ножчета, защото не разполагам със специалната дървена вилица за обръщане на Poffertjes.

Сервирам Poffertjes горещи, поръсени обилно с пудра захар и задължителното кубче масло!
Сърдечно благодаря на семейство Harcksen!Коментари