РУСКА САЛАТА
Аз продължавам да Ви запознавам с рецепти от моя социалистически период, които много ми се иска да се съхранят и запазят в истинския им и оригинален вид. Пък и след тортата Гараш, от която останаха жълтъците направих майонеза, която води неизбежно до Руската салата. 
За да се запознаете малко повече с историята на Руската салата ще използвам цитати от книгата на Албена Шкодрева "Соц-гурме". Книга даваща яснота по произхода на култови и много познати ястия и сладкиши! 
България дължи Руската салата но периода на комунизма, въпреки че нейният първообраз датира от Царска Русия, или по-точно от 1860-те. За автор се смята главният готвач на "парижкия" ресторант "Ермитаж" в Москва Люсиен Оливие. Неговата рецепта, която за първи път се появява записана през 1894 година, съдържа благородни съставки - месо от яребици, филе от раци, каперси, също и зехтин, зелена салата и сос Провансал, както известното количество чист месен бульон. Всъщност единственото сходство между неговия ордьовър и днешната Руска салата са картофите, киселите краставички и концепцията за много, нарязани на кубчета продукти, смесени и обединени от апетитен сос. Измислената от готвача салата тогава е известна в Русия като Салат Оливие. Нейното сравнително бавно и сложно приготвяне, и особено трудността човек да си набави продуктите след Октомврийската революция, я превръща в празнично ястие, дори традиционно новогодишно. Името Руска салата идва с нарастването на нейната популярност извън Русия - т.е. Източният блок.
Българските кулинарни книги заимстват рецептата преди Втората световна война. Още през 1933 г. в "Готварска книга с полезни упътвания" има три различни вариации на този ордьовър. Но оскъдицата на комунизма модифицира постепенно рецептата както в Съветския съюз, така и в България. Поетапното ѝ опростяване личи в разликите между рецептата, както тя е публикувана в "Сборник готварски рецепти за заведенията за обществено хранене" от 1960 година и в Рецептурника по готварство и сладкарство от 1970 година. През този период например отпадат някои от продуктите - език, гъби - и руската салата се доближава до съвременната ѝ версия. Нейната класическа днес рецепта - сварени картофи на кубчета, смесени с грах, моркови, кисели краставици, шунка или колбаси, споени с майонеза, лимон и горчица - е описана от София Смолница в книгата ѝ от 1980 година.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО:

1 кг. картофи
6 - 7 моркова
5 яйца
300 гр. шунка
1 буркан кисели /мариновани/ краставички
1 консерва 400 гр. грах
около 500 - 600 гр. майонеза, овкусена с 1 ч. л. горчица и 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок


 • Измивам и обелвам морковите. Сварявам ги във подсолена вода за минимум 20 минути, или докато омекнат. Прецеждам от водата и изстудявам. • Нарязвам на кубчета с размер около 1 см. • Изсипвам кубчетата моркови в голяма купа. • Измивам картофите и с обелките ги сварявам. Варят се минимум 20 минути или докато вилицата спокойно ги пробожда. • Отцеждам картофите от водата и когато изстинат, обелвам и нарязвам също на кубчета с размер около 1 см.
 • Добавям картофите при морковите и съвсем леко посолявам. • Хубавото парче шунка, нарязвам на същия размер кубчета. • Изсипвам в купата. • Краставичките изцеждам добре от маринатата и нарязвам на малки кубчета • Добавям и тях към останалите зеленчуци. • Сварявам яйцата до твърдо сварени. Аз използвам машинка за варене на яйца, но ако ги варите на котлон, минимум 5 минути. Охлаждам, обелвам и нарязвам на същия размер кубчета. • Добавям към всички останали зеленчуци. • Изцеждам много добре грахът и добавям в купата. • С помощта на голяма лъжица, разбърквам внимателно, за да не се разкашкат - зеленчуците.  • Добавянето на майонезата правя на няколко етапа. Изсипвам майонеза и разбърквам. И отново - добавям и разбърквам. Добавям майонезата по малко, за да преценя колко ще поеме салатата. Не бива и да става много наситена от майонеза, или пък да не й достигне. Това преценявате Вие сами - според вашите вкусове. Но трябва да се вижда цветът на всеки един зеленчук и да не преобладава майонезата.Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!

Коментари