ДОМАШЕН БЯЛ ХЛЯБ

 

Както вече сте разбрали, живеем в чужбина. А когато българин живее в чужбина, разбира колко много му липсва българската кухня. 
Ние непрекъснато се стремим да получим на 99 % българските гозби.
Едно от нещата, които най-много ни липсват е българският хляб. 
В Германия, а може би и  в много други държави, многообразието от хлябове е огромно и те на всичкото отгоре са и много полезни. Но... друго си е да хапнеш български типов или добруджа, а пък за бял ръчен хляб да не говорим. Този вкус ни липсва.
Поради тази причина много често си приготвяме хлаба у дома. Ако е празник ще го посрещнем с  Моята питка, която не може да се мери по красота с всички тези питки, които публикуват майсторките на пити във Фейсбук групите, но пък е толкова вкусна, че винаги се изяжда първо тя. Ако е делник - меся домашен бял хлаб. А най-хубавото е, че се приготвя бързо. Нужно е обаче да вложите много голяма любов и огромно желание - тогава винаги се получава. И да уточня - не разполагам с машина за печене на хляб.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ХЛЯБ С РАЗМЕР 30х10 СМ:

450 гр. бяло брашно /тук купувам тип 405/
1 ч. л. захар
1 с. л. олио
1 ч. л. сол
250 мл. вода
1 пак. суха мая

 • За този хляб не пресявам брашното. Измервам го с мерителна каничка и изсипвам в подходяща купа за месене. Не използвам купата от миксера, защото не ми е удобно да доомесвам после на ръка в нея. Добавям солта към него и разбърквам, така че солта да се разпредели навсякъде. Правя кладенче в средата.
 • В мерителната каничка измервам количеството, но топла вода. Използвам гореща вода от чешмата. Не използвайте от бързоварната кана, защото ще бъде прекалено гореща. Пробвайте с пръст. Като го потопите във водата трябва на пръста да му е горещо, но и да може да издържа потопен в нея. Добавям захарта и пакетчето суха мая. Разбърквам, за да се разтворят. • В кладенчето, което съм направила от брашно, изсипвам олиото.
 • Започвам да разбърквам с миксер, с накрайници за тесто и на минимална степен на мощност. Старая се да взимам по малко от брашното, а същевременно добавям на много тънка струйка водата, с разтворената мая.
 • Месенето с тези накрайници е много удобно. Движението на накрайниците е почти само в кладенчето. Самото въртеливо движение на накрайниците и тестото, залепнало по тях, подхваща нужното количество брашно.
 • Месенето с миксер продължава докато свърши водата и не остане брашно в купата, а тестото се е оформило на топка, залепнала по накрайниците. • Количеството брашно е приблизително дадено. Винаги трябва да имате в готовност още малко, защото в зависимост от типа брашно е и количеството, което ще се поеме от водата, необходима за направата на този хляб. Ако тестото стои рядко, като течност - добавяйте по малко още брашно. Добавянето наистина да е по-малко, за да можете да прецените по-лесно дали е нужно още. В противен случай, може тестото да стане твърдо като камък и въобще да не втаса или пък да го чакате поне два часа. • Когато свърши брашното в купата, спирам и миксера.
 • С набрашнени ръце доомесвам тестото и го оформям на топка. Тестото трябва да е меко и еластично.  • Покривам купата с кухненска кърпа и оставям на най-топлото място в кухнята за минимум 40 минути да втасва. Препоръчвам Ви да си отделите това време за втасване. Не избързвайте, ако искате да получите хубав хляб.
 • Когато топката тесто увеличи поне двойно обема си - готово е. • Отново с набрашнени ръце, изваждам топката от купата, омесвам за много кратко и оформям на руло с размер, малко по-малък от размера на формата за печене. • Премествам рулото във формата за печене, която предварително съм покрила с хартия за печене. Оставям краищата на хартията малко по-дълги от формата. С помощта на тази хартия много лесно изваждам хляба, още горещ от формата. Хубаво е готовият  хляб да не се оставя да изстива във формата, защото се овлажнява.
 • С върха на остро ножче, разцепвам по дължина хлебчето и с дълбочина, около 1 см. Това се прави с цел, да се пукне хлябът по време на втасването и печенето, и да се изпече по-добре и сърцевината му. • Отново покривам с кухненска кърпа и оставям на най-топлото място в кухнята за минимум 40 минути да втасва. Отново трябва да увеличи двойно обема си и да запълни формичката.

 • По време на второто втасване включвам фурната на 180 градуса, да загрее предварително.
 • Слагам втасалото хлебче в загрятата фурна - на най-долното ниво на решетката /но никога директно върху дъното на фурната/.
 • Печенето продължава минимум 30 минути, като от време на време, отварям фурната и напръквам хлебчето със студена вода. Това го правя с цел, кората на хляба да стане твърда и хрупкава.
 • Когато след минимум 30 минути, хлебечето достигне хубав златист цвят, изваждам от фурната. Отново, в зависимост от всяка фурна е и времето за изпичане. При някои по-слаби фурни печенето може да продължи и 40 минути. Станете член на моята позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари