ВАНИЛОВ СЛАДОЛЕД С ГОРЕЩ ЧЕРЕШОВ СОС


За първи път опитах сладолед, поднесен с горещ черешов сос в Германия. Бях приятно изненадана от вкуса на този десерт. Комбинацията мужду ванилов сладолед и този горещ сос, гарниран със сметана е наистина невероятна. В същото време това е един много лесен и ефектен десерт, особено ако не разполагате с достатъчно време за подготовка, при посрещането на гости.
Със сигурност ще ги впечатлите! 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 1 л. ванилов сладолед
1 буркан компот от череши или вишни /без костилки/
1 с. л. царевично нишесте - с връх
1 с. л. захар
1 пак. ванилия
200 мл. течна сметана
1 пак. ванилия със захар
2 пак. втвърдител за сметана, ако не намирате в България можете да поръчате ЕТО ТУК


 • Заливам нишестето с малко вода /около 50 мл/ и разбърквам, докато се получи гладка кашичка. • Изсипвам компота с череши в подходяща по размер тенджера, добавям захарта и ванилията  и слагам на котлона, на максимална степена да заври. • Щом компотът заври, отстранявам от котлона и с постоянно разбъркване добавям към него разтворенето нишесте. • Връщам компота обратно на котлона и с постоянно бъркане оставям за 1 минута на котлона,  докато се сгъсти.
 • В подходяща купа за разбиване, изсипвам студената сметана /вадя сметаната от хладилника точно преди разбиването/. 
 • Започвам разбиването на минимална степен на миксера. Когато започне да се сгъстява сметаната, добавям много бавно и по малко ванилията и втвърдителя за сметана.
 • Увеличавам мощността на миксера на максимална степен и разбивам докато започнат накрайниците на миксера да оставят черти в сметаната. Това ми показва, че сметаната е достатъчно разбита.
За да си спестите времето за разбиване на сметаната, може да се използва готов флакон с разбита и подсладена сметана. Може да се намери разбита сметана във всички големи вериги магазини. • С помощта на черпак, оформям топка от ваниловия сладолед. Ако разполагате със специалната лъжица за оформяне на топки сладолед -  още по-добре. Можете да оформите 2 или три топки сладолед на порция.  
 • Поради липса на специални купички за сладолед, аз сервирам в малко по-дълбока десертна чиния. • Заливам ваниловия сладолед с горещ черешов сос. • За да декорирате десерта шприцовате от разбитата сметана отгоре и украсявате по ваш вкус.
Сладоледът с горещ черешов сос се сервира веднага, след заливането със соса, защото горещия сос разтопява много бързо сладоледа.
Ако черешовият сос е много повече от необходимото количество, прибирам остатъка в хладилника. Когато сервирам отново от този десерт, затоплям необходимото количество от соса в микровълновата фурна и  заливам с него сладоледа.Предлагам Ви да опитате! Тази комбинация от ванилов сладолед и горещ черешов сос е невероятно вкусна и много ефектна. 
Гарантирам Ви, че гостите Ви ще останат много очаровани!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...! Място, където ще научите още много за вкусната храна и ще обмените информация с позитивни кулинари!
Коментари