СВИНСКО МЕСО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ


Сега вече разбирам колко бързо променливо е времето в планината. Докато беше 25 градуса и слънчево, за много кратко време температурата падна на 10 градуса и заваля проливен дъжд. Това почти есенно време ни накара да си запалим камината, а пък от там дойде и идеята, че ни се е дояло кисело зеле - неприсъщо за месец август. Имаме късмет, че и поредната реколта от кисело зеле "България", беше вече готово.
И ето - свинско месо с кисело зеле! Невероятен вкус! Познат и любим на всички българи!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 500 гр. свинско месо от врата, плешката, бута, ребра  - по-вкусно е когато е мазничко
1/2 кисела зелка
1/2 ч. ч. олио или свинска мас - по Ваш вкус
1 с. л. червен пипер - равна
1 сушена червена чушка
100 гр. пушен бекон или пушени гърди


  • Нарязвам месото на кубчета с размер около 3 до 5 см.  • Нарязвам зелето също на кубчета, които при готвенето се раздробяват, но Вие можете да го нарежете и на лентички - въпрос на вкус. Ние го обичаме малко по-едро нарязано.  • Начупвам сухата чушка на малки парченца.  • Нарязвам бекончето на шарени лентички. Него го добавям за допълнителен аромат и вкус. Но зелето е вкусно и без бекон.  • В тенджерата под налягане изсипвам всички продукти и не добавям вода. Зелето си пуска достатъчно течност. При положение, че не разполагате с тенджера под налягане - изсипвате всички продукти в обикновенна тенджера или глинена тенджера.  • Разбърквам всички продукти и похлупвам с капака. 
- За тенджера под налягане - включвам котлона на максимална степен, щом започне да шуми силно, намалявам на минимална степен и оставям на котлона за минимум 45 минути.
- За нормална тенджера - включвам котлона на максимална степен, добавям обаче 1 ч. ч. вода, щом ястието заври, намалявам котлона на минимална степен и варя минимум 1 час, под капак,  но трябва да се разбърква от време на време и да се следи ястието да не остане без вода.
- За глинена тенджера - количеството вода е само 1/2 чаена чаша,  включвам фурната на 200 градуса, оставям ястието за минимум 1,5 часа да се готви, захлупено,  без разбъркване.  • Когато е минало необходимото време на варене на ястието, изсипвам в подходяща тавичка и запичам за 30 минути в гореща /200 градуса/ фурна. Така киселото зеле добива невероятен вкус, а гозбата остава само на "мазнина" - термин от нашите баби.
  • А ако сте приготвяли ястието в глинен съд - само отхлупвате капака и оставяте ястието, отново за около 30 минути,  да се запече. Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари

Анонимен каза…
Стана страхотно
Petya Argirova каза…
Благодаря Ви, Анонимен! Радвам се, споделихте своите впечатления! Поздрави!