ПИЛЕ С ОРИЗ


Класическо българско ястие, което с течение на времето се научих да приготвям както се казва "със затворени очи". Винаги се получава много вкусно! Аз приготвям пилето с ориз, винаги с бял ориз. Не използвам червен пипер, а само черен пипер на зърна. И винаги на фурна. Самото приготвяне отнема около 1 час и половина, но си заслужава отделеното време. Сигурна съм, че ако опитате - няма да се разочаровате!НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. пилешки бутчета /моите бяха общо около 700 гр./
1 глава кромид лук
1 морков
20 зърна черен пипер
800 мл пилешки бульон
200 гр ориз с кръгли зърна
6 - 7 с. л. олио
сол на вкус
магданоз


 • Почиствам много добре пилешките бутчета и ги измивам. Ако не обичате кожата на пилето, можете да я отстраните. Ние си я хапваме с удоволствие, особено ако е добре препечена. Осолявам пилешките бутчета от всички страни, но внимавам да не пракалявам със солта.
 • Слагам бутчетата в подходяща, по-дълбока тавичка. Аз използвам тавичка от огнеопорно стъкло, в която съм сипала мазнината.
 • Обелвам и нарязвам лука на малки кубчета.
 • Обелвам и нарязвам морковите, също на малки кубчета.
 • Подреждам ситно нарязаните зеленчуци, заедно със зърната черен пипер,  около пилешките бутчета. • Заливам всичко с олиото и с 200 мл  пилешки бульон. • Слагам ястието в студена фурна, за да не се спука стъклената тавичка. Ако използвате метална тава, можете да загреете предварително фурната. Аз включвам на 200 градуса, горно и долно печене или 180 градуса с вентилатор. Необходим е точно един час, за да се запекат много добре бутчетата. Пробвам месото на готовност с вилица. Ако се разделя лесно месото - готово е. Ако ползвате метална тавичка скъсявате времето с около 15 минути. • Изваждам тавичката от фурната. Добавям ориза и заливам с точно 600 мл  горещ пилешки бульон. Разбърквам съвсем внимателно, за да се разпредели оризът навсякъде. Пробвам на сол. Добавям, само ако е нужно.
 • Връщам отново във фурната.


 • На ориза  са му  нужни поне 20 минути, след завирането за да се сготви. Поради това, започвам периодично на 20-тата минута, след връщането във фурната да го наблюдавам. Не се налага да го бъркам или да го пробвам. Когато видя, че оризът е поел по-голямата част от бульона - изваждам от фурната. • От опит знам, че оризът продължава да поема от бульона и след като е изваден от фурната. Поради това е нужно да има малко течност в тавичката. Ако го оставите още по-дълго във фурната, той ще стане много сух, дори леко запечен и това вече променя вкуса на ястието.
 • Ако се притеснявате, че ястието ще остане много воднисто, просто го покрийте с домакинска хартия. Тази хартия действа като попивателна. Тя поема част от влажността на ястието, а оризът остава сочен. На мен не ми се налага да го покривам, защото с годините съм добила усет, кога точно да извадя тавата от фурната.
 • Не забравяйте! Оризът продължава да се готви и след като е изваден от фурната.Сервирам сочното пилешко месо, с хрупкава кожичка и вкусния бял ориз топли. 
Българско и вкусно!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!Коментари

Елена каза…
Петя, благодаря за изключително точната рецепта! Дълго време търсих добра рецепта за пиле с ориз. Това е най-вкусното, което сме опитвали. Единствено морковът настъргах,а не нарязах и пекох пилето първоначално 35 мин.,а после след добавяне на ориза-12-13 мин., защото тавата ми и е стоманена и е малко по-разлята.Всичко останало като пропорции,техника и грамаж съм спазвала стриктно.
Petya Argirova каза…
Здравейте, Елена! Радвам се, че съм била полезна! Прегръдки!