ШИШЧЕТА ОТ СВИНСКО МЕСО НА ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА


Много дълго време отлагах описването на тази рецепта, защото у нас скарата се приготвя само от Динко -  моят съпруг. А пък не винаги съм до него, когато прави подготовката на месото и всичко по запалването и поддържането на огъня. Сега имах късмет - да съм по-свободна и да успея да направя снимки и стъпка по стъпка да опиша приготвянето на вкусните шишчета от свинско месо  - печени на дървени въглища.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 12 БР. ШИШЧЕТА, ОКОЛО 200 ГР. ВСЯКО:


 1,400 кг. свинско месо
12 бр. дървени шишчета
1 голяма червена чушка
250 гр. чери домати

ЗА МАРИНАТАТА:

300 мл. сок от буркан с мариновани кисели краставички
3 глави кромид лук
3 скилидки чесън
2 с. л. Унисос на Маги
1/2 ч. ч. вино Розе или червено вино
1/2 ч. ч. олио
сол и черен пипер на вкус


  • В голяма по размер купа смесваме сока от краставичките, Унисос, вино, олио, сол и черен пипер на вкус.


  • Добавихме кромидия лук, нарязан на много едри парчета, които после се нанизват заедно с месото на шишчетата. Добавихме и скилидките чесън, нарязани на филийки.  • Месото нарязахме на кубчета с размер 3х3 см или на правоъгълници 3х4 см. Това е въпрос на вкус и добавихме към маринатата. Размесва се всичко много добре.  • Покрихме с фолио за свежо съхранение и оставихме в хладилника за минимум 10 часа, да отлежи.
  •  Отлежалото в марината месо, нанизваме на шишчетата като редуваме кубче месо, парче кромид лук, отново месо,  квадратче от чушката, а по средата е чери доматчето.  • Разпалването на скарата започва със много сухи съчки или дърва.  • Когато се получи хубав огън се нареждат отгоре въглищата и се изчаква и те да се разпалят хубаво.  • Когато се разпалят въглищата е вече време за подреждане на шишчетата. Печенето продължава минимум 5 минути от всяка страна. Това тук вече зависи от силата на жарта, на всяка скара. шишчетата се въртят в една посока, минимум 4 пъти. 

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари