ВАНИЛОВ ПУДИНГ


Пудинг, модерното име на крем с нишесте. Крем, който помня от моето детство, но който сега  поднасям красиво декориран и е много ефектен. Това е един  десерт, който не отнема много време за приготвяне, а пък моите гости са винаги очаровани. Днес ще Ви запозная с основния и най-важен пудинг - ваниловия. А вариациите са много, но за тях в други публикации. Най-лесно е да си купите готовите прахчета и да ги забъркате, според указанията на опаковката, но пък е много по-вкусно, ако си приготвите пудинга с желание и без помощта на готовите продукти. А украсяването му е въпрос на фантазия.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 БР.

3 с. л. царевично нишесте - с връх
500 мл. прясно мляко
1 шушулка ванилия /може да се замени с ванилия на прахчета/
3 с. л. захар
кубче краве масло - около 10 гр.
щипка сол
4 форми за пудинги или 4 купички с вместимост около 150 мл.

 • Формичките, в които ще правите пудинга, се изплакват със студена вода. Специалните формички за пудинг са с две капачета. Едното е за затваряне на крема, докато се изстудява в хладилника. Другото капаче, което е на дъното на формата е за по-лесно освобождаване на крема, когато го обръщате в чинийката за сервиране. Но обикновенна купичка или чашка върши същата работа.


 • Царевичното нишесте разтварям с 10 супени лъжици от прясното мляко. Разбърквам хубаво, така че да се получи гладка смес. • С върха на остро ножче разрязвам по дължина шушулката ванилия, разтварям я с пръсти и изстъргвам вътрешността й направо върху прясното мляко. • Прясното мляко,  размесено със захарта, ванилията, както и самата шушулка и маслото, слагам на котлона да заври. • Когато млякото заври, изключвам котлона. Дърпам тенджерката от котлона и при постоянно разбъркване на млякото, добавям много бавно разтвореното нишесте. • Връщам тенджерката на котлона, който е все още достатъчно горещ и с непрекъснато бъркане оставям пудинга да поври за 1 минута, докато съвсем се сгъсти. Този момент е много важен. Бъркането е непрекъснато, за да не се получат бучки в крема, а пък и вероятността да загори крема е много голяма. • Дърпам тенджерката от котлона, изваждам шушулката от ванилията и докато кремът е още горещ го изливам във формичките. Внимавам да не са пълни формичките до ръбчето. Нужно е да се остави малко, около 5-7 мм. разстояние. 
 • Когато кремът започне да прави коричка отгоре, похлупвам формичките с капачетата. Ако използвате обикновенни купички, просто ги покрийте с фолио за свежо съхранение.
 • Оставям в хладилника за минимум 4 часа да се охлади пудинга и да се стегне. • Точно преди да сервирам пудинга, потапям формичките в студена вода. Това се прави за по-лесното отделяне на крема от стените на формичките.
 • Махам капачето и обръщам формичката върху чинията, в която ще сервирам. Отварям и капачето, което е на дъното на формичката, така пудинга се е освободил от формата.  Ако ползвате обикновенни купички, просто притискате с палец дъното на купичката и във въздуха, заедно с чинийката, подрусвате и кремът се отлепя.
 • Декорирам пудинга с разбита сметана, пресни малини и поръсвам с шарени захарни топченца, които се продават готови  за декорация  на торти. Много лек, ефектен и вкусен десерт!

Коментари