МОИТЕ МЕРНИ ЕДИНИЦИ

С течение на времето читателите на моето тефтерче станаха много и е естествено да започнат и въпросите относно мерните единици, които аз използвам. За всички Вас ще кажа - нямам кантарче. В повечето случаи описвам рецептите с чаши и лъжици. Имах вече коментари по отношение на грамажите и поради тази причина отварям този раздел "Мерки". В него постепенно ще запълня и моите мерни единици. Ще бъде постепенно, защото ще отнеме доста от моето свободно време и винаги, когато приготвям рецепта от тук нататък, споменатата мерна единица ще бъде описана точно тук.
Има някакъв стандарт в кулинарията за грамажовете в чаши и лъжици, описан в книгите, но аз лично си мисля, че доста отдавна не е актуализиран, защото няма как една от тези чаени чаши, които сега използваме всички масово да събира само 140 гр. брашно. Преди 25 години имаше едни по-малки на размер чаени чаши и кафени чаши и може би те бяха с такъв грамаж.  
Но както и да е - това са моите мерни единици!Спрях се точно на тези прибори, защото са закупени от България и мисля, че доста от вас ги познават.
Когато използвам други източници за рецепти и всичко е дадено в грамажи използвам тази мерителна каничка. Тя е моето кантарче.ЧАЕНА ЧАША1 чаена чаша вода до ръбчето - 300 мл.
1 чаена чаша брашно до ръбчето - 200 гр.
1 чаена чаша брашно с връх - 250 гр.
1 чаена чаша захар до ръбчето - 250 гр.
1 чаена чаша захар с връх - 300 гр.
1 чаена чаша олио до ръбчето - 300 мл.


1 супена лъжица вода - 6 мл.
1 супена лъжица брашно - равна - 10 гр.
1 супена лъжица брашно  - с връх - 25 гр.
1 супена лъжица захар - равна - 8 гр.
1 супена лъжица захар - с връх - 16 гр.
1 супена лъжица олио - 8 мл.


1 чаена лъжица вода - 3 мл.
1 чаена лъжица брашно - равна - 5 гр.
1 чаена лъжица брашно - с връх - 12, 5 гр.
1 чаена лъжица захар - равна - 3 гр.
1 чаена лъжица захар - с връх - 6 гр.
1 чаена лъжица олио - 4 мл.


Коментари