СВИНСКО МЕСО С ПРЯСНО ЗЕЛЕПонякога решенията ми за менюто у дома идват спонтанно. Виждам нещо в магазина, съобразявам с какво да комбинирам и ето - вечерята е готова. Така стана и с това прясно зеле. Много отдавна не бях приготвяла свинско месо с прясно зеле. Може би за последните пет години - тук в Германия, само един път. И то, защото зелето тук е много твърдо. Дори и сготвено то си остава твърдо. Но този път видях едно зеле - внос от Испания. То на цвят и вкус е същото, но формата му не е правилна зелка, а сплескана зелка и миризмата на зеле по време на готвенето не е толкова силна. Оказа се добър избор. Получи се вкусно.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500  гр. свинско месо /може и пилешко/
1 бр. зелка около 1 кг.
1 морков
1 глава кромид лук
2 домата /може и от консерва - 180 гр./
1 ябълка
сол, лют червен и черен пипер на вкус
1 с. л. инстантен бульон
1 ч. л. червен пипер
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер по желание
5 с. л. олио
пресен магданоз /може и сушен/

  • Почиствам зелката от първите листа. Разрязвам на две, но не точно по средата, а покрай кочана. Така по-лесно мога да отстраня с ножа кочана.
  • Режа зелето на тънки около 5 мм филийки. Така се получават тънки ивици от зеле.
  • В тенджерата под налягане изсипвам половината от зелето.
  • Върху зелето слагам нарязаното на кубчета месо. Кубчетата са с размер около 5 - 7 см. За съжаление съм пропуснала да направя снимка на нарязаното месо.
  • Добавям върху месото ситно нарязаната глава лук, обеленият и нарязан на малки кубчета морков, обелената и почистена от семки - нарязана също на малки кубчета ябълка, обелените и нарязани на кубчета домати /консервата от домати/сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, бульон, лют пипер, зърна черен пипер,   • Покривам с останалото зеле.  • Заливам отгоре с олиото и 2 ч. ч. вода. Покривам с капака на тенджерата и поставям на котлона на 3 степен, докато започне да шуми. Щом зашуми, намалявам котлона на половина. След половин час, изключвам котлона и оставям тенджерата върху него докато спре да шуми. Винаги внимавайте. Не отваряйте тенджерата, докато не е изпуснала налягането. Има опасност да се изгорите!  • След отварянето на капака, разбърквам да се смесят продуктите и тогава сервирам.
  • Сервирам със ситно нарязан пресен магданоз.
Добър апетит!
Коментари