ПЪЛНЕНИ СУШЕНИ ЧУШКИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ


Нямам думи да опиша вълнението, с което пиша тази публикация. Вълнувам се, защото Ви запознавам с една много стара семейна рецепта, която се предава вече четири поколения. И най-важното, никога досега не беше записвана на тетрадка, рецептурник или нещо подобно.
 Това е ястие, което в нашето семейство приготвяме единствено и само за Бъдни вечер. 
Моят баща е роден в едно село близо до Белоградчик и всъщност от там идва и рецептата. Преди 50 години, може би тези чушки са били нещо като основно ястие през зимата на нашите предци, но сега за нас е трудно достъпно. Аз помня моята баба, която отглеждаше специален сорт чушки за сушене. Те бяха с три върха, подобно на Камбите, но в същото време бяха издължени като Капията, но не толкова месести. И най-важното - бяха леко люти. Моят татко се опита да ги отглежда в своята градина, доста години след като баба беше вече починала, но не се получи. И така се наложи в последните десетина години да ги търсим в магазините. 
Когато живеех в България си бях открила един Плод и зеленчук в кв. Надежда. Там продаваха подобни сушени чушки - нанизани на конец. Една връзка от 20 чушки струваше към 10 лв. Не знам дали съществува още този магазин. Купувала съм и от големите вериги магазини, но там чушките, които се продават са сушени в сушилни и вече вкусът им е съвсем различен.
Сега, когато вече от 5 години живея в чужбина, разчитам на някой да ми донесе от България и нямам никакви претенции как са сушени чушките. 
И понеже ме няма в България, някой трябваше да поеме ангажимента да ги приготвя, вместо мен за Бъдни вечер - трапезата на семейството ми. 
Моето място, в приготвянето им, зае зълва ми - Деси. Досега всяка година, преди Бъдни вечер ми звъни и казва "Како, казвай бързо как се правеха чушките, че без тях няма как да седнем на масата!" Важното е да присъстват на нашата трапеза за Бъдни вечер. Ние спазваме правилото да имаме 9 ястия и това едно от тях.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 10 БР. СУШЕНИ ЧУШКИ:

1 кг картофи
300 гр. бял фасул /по възможност по-едър/
3 стръка праз лук /не го заменяйте с кромид или зелен лук/
100 мл. олио
1 с. л. чубрица
1 с. л. джоджен
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. лют червен пипер по желание
1 ч. л. черен пипер
1 с. л. сминдух • Понякога за Бъдни вечер ви се събират много ястия за приготвяне. Тези чушки, можете да ги приготвите от предишният ден. Те се сервират изстинали. 
 • Аз започвам със сваряването на боба от предишния ден. Важно е, разбира се да изхвърлите първата вода на боба, след като е заврял. При втората вода, можете вече да посолите, но малко. Не е нужно да го подправяте с нищо друго. Варите просто бял боб. За по-бързо и по-лесно можете да използвате и боб от буркан или консерва. Бобът трябва да е прецеден от водата.

 • След това сварявам измитите, но с обелки картофи. За тях са ми нужни около 20 мин. Като поизстинат ги обелвам и намачквам, с помощта на приспособление за мачкане на картофи, чието име не знам. Ако нямате такова, можете да използвате и  обикновена вилица. • Следваща стъпка е почистването на празия лук и нарязването му. Аз го разрязвам по дължина и тогава вече на лентички с размер около 5 мм.

 • В по-голям на размер тиган, загрявам половината от олиото. Изпържвам праза, до омекване при непрекъснато бъркане. Котлонът е на максимална степен. 
 • Добавям намачканите картофи и бъркам, докато се размесят добре с праза. Сега вече изключвам котлона.
 • Тиганът е все още върху изключения котлон и добавям към праза и картофите - боба. Продължавам да разбърквам, но вече много внимателно, за да не се пюрира бобът. Важно е да се запази целостта му. 
 • Сега вече добавям всички подправки. Разбърквам хубаво и накъсвам в тази смес и една от сушените чушки. Тя се добавя за цвят. • Сушените чушки са много твърди и лесно чупливи. Затова е нужно за лесното им пълнене да се залеят с вряла вода. След като престоят 5 мин във врялата вода, изсипвате водата и започва пълненето.


 • Пълня чушките с помощта на чаена лъжичка, но внимавам да не ги нараня, защото много лесно се късат. Напълвам ги със сместа максимално. За разлика от нормалните пълнени чушки с ориз, тези не удвояват размера си. Така че, колкото се може повече плънка слагайте в чушките.
 • Подреждам чушките в подходяща за печене тавичка, като ги слагам плътно една до друга.


 • Поливам чушките с останалото олио. Много е важно да знаете, че те не се нуждаят от вода при печенето. Само мазнина.
 • Слагам ги на студена фурна и печа на 200 градуса, около 40 мин. докато потъмнеят отгоре.
 • Сервирам ги студени. Докато са топли са все още меки. Докато изстиват чушките продължават да поемат от мазнината, в която са печени.

Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари