ШНИЦЕЛ ПО ВИЕНСКИ
Огромно място в немската кухня заема шницелът. 
Той се предлага в ресторантите в най-различни варианти. Като се започне от стандартния - Шницел по виенски, следват различни варианти на шницели със сосове или пък запечени с много кашкавал. Можете да надникнете тук за сполучлив гъбен сос със сметана, тук за стархотен сос по цигански или пък тук за запечен шницел с аспержи и  тук за шницел Хавай.
За да се получи хубав шницел е много важно да се купи и правилното свинско месо. Аз купувам за шницели винаги свинско филе или по-точно месото от което се правят котлетите, но без кост. 
Опитайте! Много са вкусни и лесни за приготвяне!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. свинско филе - каре
200 гр. брашно
3 яйца
200 гр. брашно за паниране /галета/
сол, черен пипер и други подправки на вкус
мазнина за пържене - олио или Butterschmalz виж тук •  Нарязвам месото на 5 бр. еднакви по дебелина шницели /около 1,5см дебелина за бройка/.


 • Начуквам с чукче за пържоли, като започвам от средата на шницела и внимателно почуквайки изтеглям месото към краищата. Начуквам и от двете страни. Гледам горе-долу да намаля дебелината на шницела на половина. Получават се достатъчно големи на размер шницели. • Поръсвам хубаво шницела от двете страни с подправките. Може да ползвате само сол и черен пипер или пък готова смес от подправки за месо, за скара - Пикантина.
 • Аз използвам готова смес за месо на скара.
 • Оставям така осолените шницели да отлежат в хладилника минимум 30 мин. А когато бързам дори не престояват.
 • През това време подготвям в три отделни чинии брашното, разбитите яйца и галетата. Аз приготвям често шницели и затова си купих специални пластмасови кутийки, в които си приготвям панировката. Или тъй-наречената улица на шницела. 
 • Овалвам шницелите точно преди пърженето - първо в брашно, после топя в яйце и най-накрая в галетата.
 • Препоръчвам първо да си панирате всичките шницели и чак тогава да започнете с пърженето. Така няма опасност да ги изгорите. Много добре изтупвайте излишното брашно, изцеждайте добре излишното яйце и притискайте с пръсти шницела, за да залепне добре галетата.
 • Загрявам мазнината на максимална степен на котлона.

 • Пържа на средна степен на котлона, като първото обръщане на шницела е когато получи червеникаво-златист цвят. 

 • Обръщам поне два пъти от всяка страна. Така шницелът получава еднакъв цвят, изпържва се добре и не потъмнява бързо. Пърженето отнема до 5 мин. на шницел. Когато са добре начукани, шницелите се изпържват бързо.

 • Изваждам за кратко шницелите върху домакинска хартия. Така се отцеждат от излишната мазнина. Но... не ги трупайте един върху друг, защото ще омекнат. А шницелът трябва да е хрупкав отвън и сочен отвътре.
 • Готовият шницел се сервира топъл с гарнитура по желание и декориран с резенче лимон.
 • Ако приготвяте шницел от телешко месо, можете да сервирате и с боровинково сладко.Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
Коментари

Анонимен каза…
Виенски шницел е с телешко месо! Не със свинско.
Petya Argirova каза…
Абсолютно сте прав, Анонимни читателю! ВИЕНСКИ ШНИЦЕЛ се прави от телешко месо. Така е Ви го сервират във Виена и ще го получите във всеки Schnitzelhaus. Опитвала съм ги на място, прекрасно приготвени и невероятно вкусни. Обожавам ВИЕНСКИ ШНИЦЕЛ с добавка от боровинки. Но...винаги има едно но. Аз живея и пиша за Германия. Явно сте отскоро и мой читател. Първо! Не съм написала ВИЕНСКИ ШНИЦЕЛ. Написала съм шницел по виенски. Което е и голямата разлика. Може да го напиша и шницел а la виенски, ама звучи смешно. Та...в Германия шницел по виенски е винаги със свинско месо. Мога да пиша само за прости немски ресторанти. Нямам представа как е в гурме ресторантите. Но...не съм си го измислила. Благодаря, че ми отделихте време. Поздрави!
Unknown каза…
Прекрасна и полезна рецепта, точно описана и лесна за изпълнение, благодаря на автора за публикацията, аз използвам царевично брашно и накрая смесвам галета отново с царевично брашно, страхотна коричка се получава